U NOVOM SADU POČEO BEOGRADSKI FESTIVAL IGRE: Remek-dela "Proklizavanje" i "SAABA" oduševili publiku, na otvaranju i ministarka
Foto: BFI

Ne propustite

U NOVOM SADU POČEO BEOGRADSKI FESTIVAL IGRE: Remek-dela "Proklizavanje" i "SAABA" oduševili publiku, na otvaranju i ministarka

Kultura -

Spektakularnim nastupom Kompanije igre Opere Geteborga u Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu počelo je 21. izdanje Beogradskog festivala igre, navodi se u saopštenju za medije.

Remek-dela dvoje vodećih koreografa današnjice, "Proklizavanje" Damjana Žalea i "SAABA" Šaron Ejal, ostavili su publiku "prikucanom" za stolice od oduševljenja. U do poslednjeg mesta ispunjenoj sali, među prisutnima su bili i ministarka kulture Maja Gojković, gradonačelnik Novog Sada Milan Đurić, predstavnici gradskih i pokrajinskih vlasti i brojni ambasadori.

Beogradski festival igre
foto: BFI

Festival je svečano otvorio Konstantinos Rigos, koreograf, reditelj i savremeni umetnik iz Grčke, direktor Baleta u Atini. Njegov komad "Winterrise" u izvođenju Državnog pozorišta Grčke iz Soluna otvorio je prvi Beogradski festival igre 2004. u Centru "Sava". Rigos se osvrnuo na dokumentarni film o prvih 20 godina festivala, koji je pogledao po dolasku u Beograd.

Beogradski festival igre
foto: BFI

- Gledajući taj film, ponovo sam razumeo svu snagu i važnost ovog festivala. Treba da se setimo da je njegova priča počela kada je termin savremena igra još bilo nepoznat. Pomalo smo se brinuli kako će se dalje razvijati, ali ubrzo je pokazao da će postati važan i danas je jedan od najvažnijih u Evropi - ocenio je Rigos, zahvalivši publici što je prigrlila festival.

Kompanije igre Opere Geteborga nastupa i večeras (u 19 časova) u Srpskom narodnom pozorištu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track