ZA NAJBOLJI ROMAN ZA DECU POLA MILIONA DINARA: Najavljen 8. ČITALAČKI MARATON, poznat žiri i pravila konukursa
Foto: Promo

tradicija

ZA NAJBOLJI ROMAN ZA DECU POLA MILIONA DINARA: Najavljen 8. ČITALAČKI MARATON, poznat žiri i pravila konukursa

Kultura -

Izdavačka kuća "Klet" ove godine proslavlja 20 godina postojanja, a danas je najavila 8. Čitalački maraton. Konkurs za neobjavljeni roman za mlade čitaoce od 11 do 14 godina je otvoren do 1. jula 2024. godine, a pravo na učešće imaju domaći autori koji pišu za decu navedenog uzrasta.

Stručni žiri - koji čine Dragana Ćećez Iljukić, profesorka srpskog jezika i književnosti, Petar Arbutina, književni kritičar, i dr Irena Plaović, asistent na Filološkom fakultetu - odabraće najbolje rukopise i proslediti ih glavnom žiriju, sastavljenom od 150 nastavnika srpskog jezika koji predaju u osnovnim školama širom Srbije. Glavni žiri imaće zadatak da izabere najbolji rukopis, koji će biti nagrađen novčanim iznosom od 500.000 dinara bruto, i da rangira ostale rukopise.

Čitalački maraton
foto: Promo

- Naši čitalački klubovi pokrenuti su da motiviše decu od petog do osmog razreda da čitaju, a konkurs napravljen da podstakne autore da pišu romane za decu koja su u tim najčudnijim godinama. Deca sa 10-11 godina prestaju da čitaju. Prošle godine je Privredna komora nagradila ovaj projekat, a svake godine imamo podršku Ministarstva prosvete. Nagrada od pola miliona dinara je honorar za nekih 20.000 primeraka, u koliko štampano nagrađeni roman - rekla je direktorka Gordana Knežević Orlić.

Klett, Čitalački Maraton, čitaoci, čitanje, Pisci, Konkurs
foto: Dragana Udovičić

Pet prvoplasiranih biće urednički priređeni i štampani najkasnije do kraja marta 2025. godine. Prošlogodišnji pobednik Katarina Obradović s knjigom "Igra ptica" bila je u najužem izboru za priznanje Politikinog zabavnika.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track