POZNAT DATUM KOMEMORACIJE FOTOGRAFU TOMISLAVU PETERNEKU: Prisutnima će se obratiti i njegova ćerka
Foto: Marina Lopičić

Zbogom

POZNAT DATUM KOMEMORACIJE FOTOGRAFU TOMISLAVU PETERNEKU: Prisutnima će se obratiti i njegova ćerka

Kultura -

Komemoracija fotografu Tomislavu Peterneku biće održana sutra u Pres centru UNS, sa početkom u 15 sati, navodi se u saopštenju za medije. Na komemoraciji će govoriti ilustrator i fotograf Jugoslav Vlahović, fotograf, profesor i predstavnik ULUPUDS Nino Rakićević, fotoreporter i član Uprave UNS-a Goran Sivački i Peternekova ćerka Olja Peternek.

Tomislav Peternek
foto: Marina Lopičić

Tomislav Peternek bio je istaknuti fotoreporter i dobitnik više domaćih i međunarodnih nagrada, a njegove fotografije objavljivane su u najznačajnijim svetskim listovima. Rođen je 22. maja 1933. godine u Vinkovcima.

Novinskom fotografijom počeo je da se bavi od 1957. godine, radeći kao fotoreporter u kragujevačkom listu Svetlost. Dve godine kasnije, preselio se u Beograd i počeo sa radom u "Borbi", a od 1962. godine postao je fotoreporter "Mladosti".

Pored toga, radio je i u "Jugoslovenskoj reviji", "Ekonomskoj politici", ali i kao dopisnik velikih foto-agencija među kojima su Rojters, Istlajt, Kontrast, UNICEF, Korbi Sigm i druge. Član UNS bio je od 1963. godine. Preminuo je u subotu u 91. godini u Beogradu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track