POČINJU DANI JAGOŠA MARKOVIĆA U BANJALUCI: Glumci igraju u znak sećanja na prerano preminulog reditelja, a evo ko otvara FESTIVAL
Foto: Nenad Petrović

Ne propustite

POČINJU DANI JAGOŠA MARKOVIĆA U BANJALUCI: Glumci igraju u znak sećanja na prerano preminulog reditelja, a evo ko otvara FESTIVAL

Kultura -

Manifestacija "Dani Jagoša Markovića" biće održana u Narodnom pozorištu Republike Srpske od petka 5. aprila do nedelje 7. aprila, navodi se u saopštenju za medije.

Vrat od stakla
foto: Nenad Petrović

Mini festival, koji je Narodno pozorište Republike Srpske organizovalo u znak sećanja na prerano preminulog reditelja, otvoriće 5. aprila predstava Jugoslovenskog dramskog pozorišta "Vrat od stakla" Biljane Srbljanović u režiji Jagoša Markovića.

Vrat od stakla
foto: Nenad Petrović

Predstava, "Vrat od stakla", koja je premijerno izvedena 5. oktobra 2018. godine, gostovala je u Teatru Gavella u Zagrebu (2018) i učestvovala na Međunarodnom festivalu malih scena u Rijeci (2019), Jugoslovenskom pozorišnom festivalu Bez prevoda u Užicu (2019), Glumačkim svečanostima „Milivoje Živanović” u Požarevcu (2019), a izvedena je i van konkukrencije na završnoj večeri Mediteranskih pozorišnih svečanosti – Purgatorie u Centru za kulturu Tivat (2019).

Vrat od stakla
foto: Nenad Petrović

Na Međunarodnom festivalu malih scena u Rijeci predstava Vrat od stakla dobila je dve nagrade: Dragan Mićanović je osvojio nagradu"„Veljko Maričić" za najbolju mušku ulogu za lik Ljube a nagradu za najbolju epizodnu ulogu dobila je Vesna Trivalić za ulogu Svetlane. Nagradu na Glumačkim svečanostima „Milivoje Živanović” u Požarevcu dobila je Jelisaveta Sablić za ulogu Bogdanke.

Jagoš Marković
foto: Dragana Udovičić

Pozorišni reditelj Jagoš Marković (Titograd, 22. jun 1966 – 22. septembar 2023) preminuo je iznenada u snu, u svojoj kući na moru u Boki Kotorskoj. Marković je bio jedan od najistaknutijih pozorišnih reditelja u regionu. Prvu predstavu kao vunderkind režirao je kao devetogodišnjak, uz svesrdnu podršku tadašnjeg pozorišnog „mentora” Vanje Popović. Već u šesnaestoj godini dolazi u Beograd, upisuje režiju na Fakultetu dramskih umetnosti, gde je diplomirao u klasi prof. Borjane Prodanović i Svetozara Rapajića.

Ćelava pevačica, Momčilo Otašević
foto: Dusko Miljanić

Predstave koje je režirao Jagoš Marković biće odigrane pred banjalučkom publikom, kao svojevrsni omaž reditelju raskošnog dara. Gostuje i "Ćelava pevačica", Centar za kulturu Tivat (6. aprila) i "Urnebesna tragedija" u koprodukciji Narodnog pozorišta u Beogradu i NPRS (7. aprila).

Bonus video:

01:12

Jagoš Marković sahranjen uz zvuke pesme Šta će biti ko to zna

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track