VELIKI POVRATAK BORISA ISAKOVIĆA U SNP: Počele probe, a na jesen premijera predstave "Iskupljenje" po romanu BRANIMIRA ŠĆEPANOVIĆA
Foto: Petar Aleksić

ponovo kod kuće

VELIKI POVRATAK BORISA ISAKOVIĆA U SNP: Počele probe, a na jesen premijera predstave "Iskupljenje" po romanu BRANIMIRA ŠĆEPANOVIĆA

Kultura -

Nakon velikog uspeha predstave "Očevi i oci" reditelj Veljko Mićunović na scenu postavlja još jedno književnog delo, i to roman "Iskupljenje" Branimira Šćepanovića.

Marta Bereš
foto: Srđan Doroški

Pre nekoliko dana počele su probe u Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu, a ova predstava biće veliki povratak na matičnu scenu Borisa Isakovića. U podeli su još i Marta Bereš, Marko Marković, Nenad Pećinar, Marko Savić i Jugoslav Krajnov.

Zanimljiv zaplet

Veliki pisac se posle objavljivanja ovog romana povukao iz književnog života, a premijera se očekuje na jesen. Dramatizaciju je uradio Slobodan Obradović. Slučajna saobraćajna nezgoda dovešće glavnog junaka do varoši u kojoj će zateći svoj vlastiti spomenik. Ovo zapanjujuće otkriće pokreće potom košmarnu lavinu posledica koja će zauvek promeniti njegov život. Predstava će, kako je potvrdio Mićunović, govoriti i o pitanjima identiteta i ko su naši heroji dana.

Branimir Šćepanović
foto: Printscreen/Youtube/ Библиотека Милутин Бојић

Branimir Šćepanović preminuo je pre četiri godine u Beogradu. Rođen je 1937. godine u Podgorici, a među njegovim napoznatijim delima je roman "Usta puna zemlje", objavljen u 10 izdanja na srpskom i u 27 inostranih zemalja, a prevedena na sve značajnije svetske jezike, dok je na francuskom doživeo čak 23 izdanja. Novela "Smrt gospodina Goluže" ušla je u više svetskih antologija, a 2008. godine u izdanju "Nolita" objavljena su i "Izabrana dela Branimira Šćepanovića".

Smrt gospodina Goluze
foto: Printskrin

Poput svojih savremenika Borislava Pekića i Mirka Kovača i Branimir Šćepanović bavio se scenaristikom. Po njegovim scenarijima snimljeno je čak šest dugometražnih filmova, od kojih su mu dva donela Zlatnu arenu u Puli za najbolji scenario. Prema noveli "Smrt gospodina Goluže" snimljen je i film u režiji Živka Nikolića s Ljubišom Samardžićem u glavnoj ulozi. Pre nekoliko godina po ovom delu u Pozorištu mladih predstavu je uradio Patrik Lazić, ali se nije dugo zadržala na repertoaru.

Rat estrade i kulture

- Kultura, književnost i ozbiljna umetnost marginalizovane su, jer trijumfuju vulgarnost, estrada i površnost. Nisam više u godinama kada se mogu radovati bilo kakvim promocijama i obeležavanjima. U mojima godinama, a to su ozbiljne godine, sve postaje manje interesantno i manje značajno, malo šta može čoveka obradovati - ovako je govorio Šćepanović u poslednjem intervjuu Večernjim novostima.

Veljko Mićunović
foto: Dragana Udovičić

Mićunović pojačao Narodno pozorište u Beogradu

Reditelj Veljko Mićunović primljen je nedavno u stalni angažman Narodnog pozorišta u Beogradu. S nacionalnim teatrom očekuje ga učešće na Sterijinom pozorištu u Novom Sadu s predstavom "Očevi i oci". Narodno pozorište ostalo je bez Jagoša Marković, a Jug Radivojević otišao je da vodi Beogradsko dramsko pozorište. Pre godinu dana napravio je iskorak i u TV produkciji sa serijom "Poseta", koja je emitovana na Superstar kanalu.

Bonus video:

02:36

Boris Isaković na Sarajevo film festivalu

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track