OD VENČANJA KRALJA ALEKSANDRA DO TITOVE SAHRANE: Predstavljena knjiga "Kulturalne izvedbe jugoslovenstva" Jovane Karaulić
Foto: Marija Momić

dobro štivo

OD VENČANJA KRALJA ALEKSANDRA DO TITOVE SAHRANE: Predstavljena knjiga "Kulturalne izvedbe jugoslovenstva" Jovane Karaulić

Kultura -

Izdavačka kuća "Klio" zajedno sa Fakultetom dramskih umetnosti u Beogradu i Institutom za pozorište, film, radio i televiziju objavila je nedavno zajedničkim snagama knjigu "Kulturalne izvedbe jugoslovenstva" Jovane Karaulić. Na promociji su u petak veče u Maršalovom salonu u MTS dvorani u Beogradu govorili Milena Dragićević Šešić, Boris Miljković i Ivan Medenica.

Jovana Karaulić
foto: Marija Momić

- Dobro se osećam jer je tema jugoslovenstva okupila ovako veliki broj ljudi. Ima još neke nade za nas - rekao je Miljković.

Knjiga "Kulturalne izvedbe jugoslovenstva" predstavlja značajan doprinos proučavanju Jugoslavije, jer analizira ulogu kulture od venčanja kralja Aleksandra do Titove sahrane, od sletova iz 1930. do Dana mladosti.

Autorka je izabrala da prikaže kako su dva velika događaja - svadba Aleksandra Karađorđevića i sahrana Josipa Broza - funkcionišu kao instrument javne politike u odnosu na kompleksna društvena pitanja. Najvažniju ulogu u tome imali su organizacije Soko Kraljevine Jugoslavije i Socijalistički savez radnog naroda Jugoslavije.

Jovana Karaulić
foto: Promo

Jovana Karaulić docent je na Katedri za menadžment i produkciju pozorišta, radija i kulture na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu. Aktivna je članica Laboratorije interaktivnih umetnosti, kao i mreže IETM, gde učestvuje u radu grupe koja je usmerena na pitanja životne sredine i izvođačkih umetnosti. Učesnica je u projektima saradnje FDU koje podržava Kreativna Evropa. Jedan je od osnivača novinskog izdanja Lice ulice, kao i mnogih pozorišnih, medijskih i umetničkih inicijativa na domaćoj sceni.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track