NJEGOVI GOSTI NIKADA NISU PLAĆALI RAČUNE U KAFANI: Batu Stojkovića konobari jurili na ulici, a on je imao STROGO PRAVILO ZA SVE
Foto: Printscreen YT

PRIČE IZ KAFANE

NJEGOVI GOSTI NIKADA NISU PLAĆALI RAČUNE U KAFANI: Batu Stojkovića konobari jurili na ulici, a on je imao STROGO PRAVILO ZA SVE

Kultura -

Bifeom Ateljea 212 u istoriji dugoj više od pola veka prodefilovale su neke od najvećih legendi naše glumačke scene. U dve prostorije, ne veće od 20 kvadrata, nastale su mnoge anegdote, koje se i danas prepričavaju.

Novica Nikić
foto: Dragana Udovičić

Bife je jedini preživeo i veliku rekonstrukciju 1988, a od sredine sedamdesetih godina prošlog veka do pre nekoliko godina vodio ga je Novica Nikić.

- Pozorište više ne voli glumce i ne prima ih u svoje redove. Nestao je duvanski dim i stigli su mobilni - pričao je svojevremeno za Kurir čiveni ugostitelj.

U kafanu su dolazili ne samo glumci već i pisci i umetnici.

Novica Nikić
foto: Dragana Udovičić

- Borislav Pekić, Brana Crnčević, Mihiz, Zoran Radmilović, Bata Stojković i mnogi drugi. Nije vam bila potrebna legitimacija za ulazak, ali svako je znao svoje mesto. Provoda nije bilo bez Tozovca. Mnogo dobrih glumaca nije se zadržalo u Ateljeu 212 i bifeu, poput Lazara Ristovskog ili Nikole Koje - iskren je Nikić.

Od svih glumaca, jedino se Bata Stojković držao reda.

Bata Stojković
foto: Printscreen

- Tražio je da pre predstave budu spremne kafa i voda, a posle jedna viljamovka. Ako on kaže da će izaći iz kafane u pola tri, tako i bude, dok sa Butkovićem nikad nisi mogao da napraviš dil. Uvek bi morao da popije još jednu. Morao sam da budem takmičar i psiholog. Ne daj bože da se započne polemika ko je bolji glumac - objašnjava Novica.

On priča da je Bata u kafani uvek bio egal sa svima, da je često okupljao i obične ljude, ljude koji nisu iz pozorišta, ali da je voleo i da ih impresionira tako što nije plaćao račune.

Danilo Bata Stojković, Bata Stojković
foto: Printscreen

- Ali ostavi, na primer, samo bakšiš i ode. Kaže: "Ovo ne plaćam." Svi ostanu u čudu. On je to radio kada je iz bifea produžavao u neku drugu kafanu, ali je sutradan, redovno, dolazio da plati dugove. Ili pošalje po Olgi. Njegovi gosti nikada nisu plaćali račune, jednom ih je jedna koleginica jurila da im vrati pare, jer nije znala za Batino pravilo - kaže Novica Nikić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track