ČUVENI VOLODIN PONOVO SA FILHARMONIJOM: Na koncertu izvodi delo poznatog srpskog kompozitora
Foto: Marko Đoković

tradicija

ČUVENI VOLODIN PONOVO SA FILHARMONIJOM: Na koncertu izvodi delo poznatog srpskog kompozitora

Kultura -

Beogradska filharmonija ponovo nastupa sa čuvenim pijanistom Aleksejom Volodinom, pod palicom Danijela Rajskina, u petak 26. aprila 2024. godine (Kolarac, 20 sati).

Aleksej Volodin
foto: Marko Đoković

Na programu su dela Marka Nikodijevića, Sergeja Prokofjeva i Dmitrija Šostakoviča.

Poznat po izuzetno osećajnom i tehnički brilјantnom sviranju, Aleksej Volodin je čest gost Beogradske filharmonije. Njegovo ime je redovno zastupljeno u najpoznatijim muzičkim auditorijumima, poput bečkog Koncerthausa, Palau de la Musika iz Barselone, Teatra Marijinski, Pariske filharmonije, Alte Oper iz Frankfurta, Tonhale iz Ciriha...

Poznat je po izvođenju veoma raznolikog repertoara, a sa Beogradskom filharmonijom ovoga petka izvodi Koncert broj 3, Sergeja Prokofjeva, jedno od najpopularnijih dela 20. veka.

Aleksej Volodin
foto: Marko Đoković

Filharmonijski nastup počinje domaćom premijerom, kompozicijom Marka Nikodijevića, u svetu proslavljenog srpskog kompozitora koji je posebnu pažnju privukao svojim radom na projektu sa Marinom Abramović, Sedam smrti Marije Kalas. “Razdvajanje voda na nebesa i mora / Drugi dan. Tokata za orkestar”, ima za temu biblijsku priču o drugom danu stvaranja sveta. Delo je nastalo kao porudžbina fondacije i orkestra Muzika Eterna koji ju je premijerno izveo sa famoznim Teodorom Kurencisom u Elbfilharmoniji u Hamburgu, 2021. godine.

Aleksej Volodin
foto: Marko Đoković

Koncert pod palicom stalnog gostujućeg dirigenta Danijela Rajskina, kruniše izvođenje Šeste simfonije Šostakoviča, uz koju se Filharmonija u svojoj stogodišnjoj sezoni priseća švedske turneje iz 2006. godine kada je ovo delo bilo često na repertoaru. Koncert je rasprodat ali će ulaznice za stajanje biti dostupne sat vremena uoči početka koncerta, odnosno od 19 časova na blagajni Kolarca.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja