DORUČAK ZA GOSTE: Med s krova praškog Interkontinentala!

30.000 novih radnika

DORUČAK ZA GOSTE: Med s krova praškog Interkontinentala!

Ludi svet -
Na krovu hotela s pet zvezdica postavljene su košnice odakle će gostima biti služen med

PRAG - Praški hotel Interkontinental ima 30.000 novih radnika, koliko se procenjuje da ima pčela u košnicama na krovu luksuznog hotela sa pet zvezdica u centru češke prestonice.

Pčele na krovovima hotela nisu u svetu sasvim nova pojava, njima se od ranije ponose hoteli u Njujorku i Varšavi.Taj projekat je dugoročna stvar. Med dobijen iz košnica biće prvenstveno korišćen za doručak gostiju hotela, rekla je portparol hotela Petra Kazdova. Počelo se sa tri košnice pčela rase singer, koje su prilagođene gradu i daju dobar prinos meda. U svakoj košnici ima 10.000 do 15.000 pčela radilica. Prvi med se očekuje u maju sledeće godine.

Pčele mogu da lete po nektar do cveća udaljenog do pet kilometara, tvrdi pčelar Augustin Uvačik, koji je zajedno sa šefom kuhinje Miroslavom Kubecom zadužen za košnice na krovu praškog Interkontinentala. Pčele lete 30 do 50 metara iznad zemlje.

Od hotela koji se nalazi u istorijskom centru Praga Stare Mnjesto, lete do rubnih delova grada, ali najviše vole bašte i parkove u blizini gde cveta mnogo različitih biljaka i drveća, među kojima ima i onih iz dalekih krajeva, objašnjava Uvačik.

Tokom svog kratkog života pčele prelete oko 800 kilometara, a za jedan kilogram meda posete 2,5 do pet miliona cvetova. Zimi ne spavaju nego se greju u "grozdovima" na temperaturi od 25 stepeni. U svakoj košnici se nalazi jedna matica koja neprestano cele godine polaže jaja, dnevno do 2.000. Pčele neprestano obnavljaju svoju zajednicu. Ova vrsta živi veoma kratko, od jedne do šest nedelja. Najviše ih ima leti kada jedna košnica može da bude dom za 80.000 do 100.000 pčela. U jesen svoj broj redukuju na 10.000 do 15.000 jedinica u jednoj košnici.

Pčele tokom godine skupe više od 150 kilograma meda, ali pčelarima ostane samo deset odsto te količine. Većinu pčele iskoriste za ishranu svog potomstva, zimske zalihe i letnji rad.

Još jedno neobično mesto u Češkoj na kom se nalaze košnice je praški aerodrom Ruzinje.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track