VEROVALI ILI NE: Nisu se videli 7 godina, a dobiće zajedničko dete!
Foto: SINA

Čeka se prva zatvorska beba u Gazi

VEROVALI ILI NE: Nisu se videli 7 godina, a dobiće zajedničko dete!

Ludi svet -
Ona nije nikakvo moderno čudo, već rezultat medicinske nauke kombinovane sa staromodnim izvrdavanjem

TEL AVIV - Hana al-Zanin i njen suprug Tamer nisu se videli skoro sedam godina, ali taj mladi palestinski par radosno čeka svoje prvo dete, koje će se roditi u januaru.

Zna se da će beba biti dečak i zvaće se Hasan. Ona nije nikakvo moderno čudo, već rezultat medicinske nauke kombinovane sa staromodnim izvrdavanjem. Beba je začeta Tamerovom spermom prokrijumčarenom iz izraelskog zatvora preko dobro čuvanog vojnog punkta u Gazu. Na klinici u gradu Gazi oplođena je Hanina jajna ćelija i embrion je transplantiran u njen uterus.

Hasan će biti prva "zatvorska beba" rođena u Gazi, a na Zapadnoj obali su već rođene najmanje tri takve bebe, kao rezultet rastućeg fenomena krijumčarenja sperme. U tome su Palestinci postali eksperti pod pritiskom žena koje žele da rode i lekara voljnih da savetuju kako da se sperma transportuje i da obezbedi oplođenje po sniženoj ceni.

Desetine surpuga zatvorenika uključujući njih nekoliko u Gazi su trudne. Doktor Abdul Karim al Hindavi koji je školivan u Rusiji je nadgledao začeće Hanine i Tamerove bebe.

"Ona je kao svaka druga žena koja želi da ostane trudna. Jedina teškoća je bila nabaviti spremnu. Bilo je potrebno šest sati da stigne,a neuobičajeno je da sperma bude van tela tako dugo, rekao je on na svoj privatnoj klinici u Gazi za britanski "Gardijan".

"Dali smo prodici savet kako da je spakuju. Najbolji je način u plastiku ili bočicu i da se nosi između grudi, gde je toplo i tanno. Onda je zamrznemo čim stigne," objasnio je on.

Hana Zanin i roditelji njenog supruga obelodanili su malo detalja o tome kako je sperma njenog supruga prošla kontrolu u izaelskim zatvorima.

Pretpostavlja se da je bila umešana još jedna porodica i da je sperma bila upakovana tako da izgleda kao nešto što se može uneti u prostoriju gde se primaju posetioci. Hana je potražila pomoć na klinici Al-Basma kada je čula da je zatvorska beba rođena na Zapadnoj obali.Njoj je bilo zabranjeno da posećuje supruga otkako je osuđen zbog članstva u Islamskom džihadu samo nekoliko meseci nakon što su se venčali 2006. Hana se s njim konsultovala preko telefona i kaže da je bio iznenađen kada mu je to predložila, iako je čuo nešto o krijumčarenju sperme.

"On je hteo da pita mene ali je mislio da će se ljudi čuditi kako da sam trudna kad mi je suprug u zatvoru. Tako da kada sam ga ja pitala, odmah je pristao", rekla je Hana u svom domu u Beit Hanunu.

Kada je zatrudnela pozvala je supruga da mu saopšti radosnu vest.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track