BIZARNE NAVIKE GENIJALACA: Pušili travu i spavali u mrtvačkom kovčegu

Ludosti

BIZARNE NAVIKE GENIJALACA: Pušili travu i spavali u mrtvačkom kovčegu

Ludi svet -
Pesnikinja Edit Sitvel dan je započinjala ležanjem u kovčegu jer ju je to navodno inspiriralo da piše svoje pomalo morbidne stihove

Genijalni umovi funkcionišu na talasnim dužinama nerazumljivim ostalim smrtnicima, ali neki uvek odu korak dalje u svojim ludostima.Uz velik broj poznatih ličnosti iz istorije vežu se razni mitovi, a kako je teško dokazati jesu li zaista istiniti ili ne.Tako je pisac Mejson Kjuri u knjizi "Dnevni rituali" pobrojao neke muzičare, umetnike i naučnike čije su ih bizarne rutine, u nekim slučajevima, proslavile podednako kao i njihova postignuća.1. Američki kompozitor Džordž Geršvin bio je radoholičar, a svoja je dela stvarao sedeći za klavirom u pidžami i kućnom ogrtaču. Njegov brat Ira tvrdi da Džordž nikad nije bio opušten, uvek je morao nešto da radi.

2. Jedan od najvećih genijalaca koji su ikad kročili zemljom, Albert Ajnštajn živeo je povučeno. Uvek je imao dugu kosu jer nije voleo da ide kod brice, čarape je smatrao nepotrebnima pa ih nikad nije nosio.3. Pesnikinja Edit Sitvel dan je započinjala ležanjem u kovčegu jer ju je to navodno inspiriralo da piše svoje pomalo morbidne stihove. Obožavala je da spava zato je izjavila kako bi svaka žena jedan dan nedeljno trebalo da provede u krevetu. 4. Čarlsu Dikinskonu nesumnjivo je pomogla dnevna rutina da napiše 15 romana. Radni sto uvek mu je bio pomno aranžiran: na njemu se uvek nalazila mala vaza sa svežim cvećem, veliki nož za otvaranje pisma, broš u obliku pozlaćenog lista na kojem sedi zec i dve bronzane figurice žaba koje vitlaju mačevima u dvoboju.

5. Jedna od najpopularnijih pisaca kriminalističkih romana Agata Kristi nije uopšte imala pisaći sto već je svoja dela stvarala gde god je stigla. "Mramorni stolić u spavaćoj sobi bio je dobro mesto za pisanje, kao i kuhinjski sto između obroka", izjavila je Krsti .6. Autor "Doručka kod Tifanija" Truman Kapote pisao je u krevetu uz kafu i cigarete. Ali samo su tri opuška istovremeno mogli biti u pepeljari, a ostale je stavljao u džep. Kompulzivno je razne brojeve sabirao u glavi pa tako nije birao telefonski broj ili hotelsku sobu ukoliko je te brojeve smatrao nesrećnim.7. Aleksander Graham Bel, pronalazač telefona, spavao je samo tri sata dnevno i tvrdio kako ponekad ima toliko ideja u glavi da ga apsolutno ništa ne može trgnuti iz razmišljanja.8. Pesnik V.H. Auden nikada nije radio noću. "Samo svetski Hitleri rade noću, nijedan pošten umetnik", rekao je. Takođe, svoju mentalnu energiju dobijao je iz amfetamina.9. "Otac američke književnosti" Mark Tven imao je velikih problema sa nesanicom, a kad bi uspeo da zaspi to bi obično bilo na podu kupatila.

10. Pisac Viktor Ugo jeo je svako jutro po dva sirova jaja i kupao se u ledenoj vodi. Takođe, svakodnevno je išao kod brijača.11. Pionir džeza Luis Armstrong uvek je dva sata ranije dolazio na koncert. Dok su ostali pili alkohol da se opuste, Armstrong je radije pušio marihuanu.12. Ikona komunizma Karl Marks čitave je dane provodio u londonskoj biblioteci, od devet sati ujutro do sedam naveče kad se ustanova zatvarala.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track