SUPERMEN BI BIO LJUBOMORAN: 5 neverovatnih supermoći životinja
Foto: Beta Ap

Verovali ili ne

SUPERMEN BI BIO LJUBOMORAN: 5 neverovatnih supermoći životinja

Ludi svet -
Postoji nekoliko životinja na planeti koje će vas svojim sprecifičnim moćima zaista zadiviti

Postoje neke životinje sa neverovatnim supermoćima, neke na koje bi čak i Superman bio ljubomoran.

1. Besmrtnost

Pročitali ste ispravno. Besmrtnost. Na svetu postoje meduze koje se nakon parenja vraćaju u maloletno doba. Ponavljanjem ovog procesa, naučnici veruju da Turritopsis nutricula može da živi zauvek. Smatra se da je ova meduza jedina besmrtna životinja na planeti. Trik pomoću kojeg Turritopsis živi večno je proces koji se naziva transdiferentacija, koji pretvara jednu vrstu ćelije u drugu. Dok druge životinje mogu postići samo ograničen nivo transdiferentacije za regeneraciju određenih organa, Turritopsi je jedina koja može da regeneriše celo telo.Nakon što je otkrila eliksir večne mladosti, ova malena životinja, koja je samo 5mm dugačka, postala je fokus mnogih studija morskih biologa i genetičara, kako bi saznali njenu tajnu besmrtnosti.

2. Ultrazvuk

Činjenica: Ako ste trudni, mnogi egzotični vodeni parkovi vam neće dopustiti da plivate sa delfinima. Zašto? Delfini vole trudnice. Delfini komuniciraju ultrazvukom, tako da oni mogu čuti, pored vašeg, i otkucaje srca vašeg deteta. Delfini smatraju trudnoću fascinantnom pojavom, i iako ne misle nikakvo zlo, okupiće se oko trudnice. Razlog zašto je trudnim ženama zabranjeno da plivaju sa delfinima, iako se čini da bi im upravo trebalo biti preporučljivo, je taj što bi se neke žene mogle prepasti kada svi delfini pojure prema njima – i tužiti vodeni park.

3. Super-brzina

Kolibri radi sve brzo. Imaju najbrži metabolizam u životinjskom svetu (osim buba), mogu imati i do 1.260 otkucaja srca u minuti, i zamahnuti krilima do 70 puta u sekundi. Ova neverovatna brzina je omogućila kolibriju da postane jedina životinja koja je sposobna da lebdi u vazduhu, pa čak i da leti unazad. Kao da im ova supermoć nije bila dovoljna, razvili su i dodatne: račvasti jezik, sposobnost da prežive u vreme nestašice hrane i sposobnost da lete preko 800 kilometara, a da se pri tome ne zaustave da bi spavali, jeli, ili se jednostavno odmorili.

4. Kamuflaža

One su najinteligentniji beskičmenjaci na svetu, mogu odvojiti ruke od tela (da, hobotnice imaju ruke – a ne pipke), prskati mastilom, kretati se u savršenom ritmu sa podvodnim strujama, provući kroz najsitnije otvore, i najfascinantije od svega – kamuflirati se i ‘potpuno nestati’ u deliću sekunde. Kada oseti opasnost, hobotnica bukvalno može promeniti oblik u trenutku. Vrećice žutog, crvenog, smeđeg i crnog pigmenta, koji se zovu hromatofore, omogućavaju im da promene boju tela. Dok zatezanjem određenih mišića transformišu teksturu kože koja može izgledati kao glatki okean ili hrapavi greben. Pored svih supermoći koje hobotnice imaju, razvile su i dodatnu: Imaju tri srca.

5. Regeneracija

Zbog svog neobičnog izgleda: telo ribe, noge žabe i lice Pokemona, izgleda kao plod mašte nekog 3d modelera. Ipak, Aksolotl je prava životinja. Supermoć koju poseduju je ekstremno razvijen nivo regeneracije. Mnoge životinje mogu regenerisati delove tela, ali aksolotl može regenerisati sve. Može regeneristati kompletna leđa, sve udove, oči, vilicu, pa čak i srce. Ako vam to nije dovoljno impresivno: aksolotl može regenerisati i delove mozga. Ponekad čak, kada izgube nogu, regenerišu dve. To nije sve. Aksolotl se može ceo obnoviti pomoću ‘rezervnih delova’ drugih aksolotla – uključujući i njihove glave.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track