HOTEL DUHOVA: 10.000 soba i jedan jeziv razlog zbog kog nije imao nijednog gosta

Jezivo

HOTEL DUHOVA: 10.000 soba i jedan jeziv razlog zbog kog nije imao nijednog gosta

Ludi svet -
Iako je ovaj kompleks izgrađen pre 70 godina, nikad nije imao nijednog gosta. Nije čak nikada ni zvanično otvoren

Najveći hotel na svetu nalazi se na ostrvu Riga, ima 10.000 soba i proteže se skoro pet kilometara duž obale Baltičkog mora.

Iako je ovaj kompleks izgrađen pre 70 godina, nikad nije imao nijednog gosta. Nije čak nikada ni zvanično otvoren! Hotelski kompleks Prora izgradili su nacisti između 1936. i 1939. po Hitlerovom naređenju.U isto vreme vođa fašističke Nemačke se spremao za krvavi rat kojim će pokušati da osvoji svet, zbog čega ovaj hotel nikad nije završen.

Prora se nalazi na 150 metara od velike plaže između regija Sasnic i Binc, a ceo kompleks dugačak je skoro pet kilometara. Za vreme gradnje pre rata u izgradnju Prore su bile uključene sve velike građevinske kompanije Rajha, sa oko 9.000 radnika.

S početkom Drugog svetskog rata, građevinski radnici su prebačeni u fabrike oružja, a sa izgradnjom hotela se stalo. U osam hotelskih objekata od započetog pozorišta i bioskopa ostali su samo zidovi, a u strahu od neprijatelja mnogi stanovnici Hamburga upravo su tu tražili spas.

Po završetku rata, hotel je koristila nemačka vojska, ali je on od 1990. prazan.Kompleks koji je zamišljen kao luksuzno odmaralište sa kapacitetom koji bi mogao da primi 20.000 gostiju, bio je deo nacističkog projekta „Snaga kroz radost" koja je imala cilj da za nemačke radnike obezbedi rekreativne sadržaje kroz koje bi se istovremeno širila nacistička propaganda.

Zbog gigantske strukture građevine, meštani Proru zovu „Kolos".Ceo hotel je napušten i danas, izuzimajući mali muzejski prostor i diskoteku.

Nakon godina raspravljanja o tome za šta bi trebalo iskoristiti ovo zdanje, odlučeno je da se ono pretvori u moderno odmaralište.Ideja je da se u Prori napravi na stotine apartmana, zajedno sa kafićima, diskotekama, sportskim halama i bazenima.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track