MISTERIJA: Korisnici interneta u trenu rešili zagonetku staru 20 godina

MISTERIJA: Korisnici interneta u trenu rešili zagonetku staru 20 godina

Ludi svet -
Džena Holm objavila je na sajtu Ask MetaFilter dve fotografije. Objasnila je kako ih je njena baka Doroti Holm, dok je umirala od raka mozga 1994. godine, ostavila unucima kao zagonetku koju trebaju da reše

Internet je ono za što ga koristimo. Ovo je zgodna priča o tome kako su korisnici jednog internet sajta neverovatnom brzinom razrešili porodičnu misteriju staru više decenija.

Džena Holm objavila je na sajtu Ask MetaFilter dve fotografije - prednju stranu i poleđinu indeksne kartice - obe prekrivene dugim nizovima slova.

Objasnila je kako ih je njena baka Doroti Holm, dok je umirala od raka mozga 1994. godine, ostavila unucima kao zagonetku koju trebaju da reše. Tokom poslednje dve nedelje života Doroti nije komunicirala s drugima, ali je ispisala dvadesetak misterioznih kartica.

Džena je s drugim članovima porodice mesecima pokušavala reši misteriju iza njih, ali bez uspeha. S vremenom su odustali, da bi im se ponovno vratili nakon što je Dženin otac naišao na jednu od njih pre nekoliko dana.

Potražili su pomoć na sajtu Ask MetaFilter, čiji korisnici često uspešno rešavaju raznovrsne zagonetke. Džena se odlučila na ovaj potez jer nije imala puno da izgubi - pristup sajtu i njegovim sveznajućim korisnicima plaća se pet dolara.

Prvi odgovor stigao je 15 minuta nakon što je objavila fotografije. Jedan od korisnika Ask MetaFiltera pretpostavio je da je u pitanju sadržaj verske prirode. Za nekoliko minuta javio se ponovo, s idejom kako su slova dugi akronim za molitvu Oče naš. Za to je trebalo 13 minuta.

Sledeći njegov trag, ostali su počeli da češljaju hrišćanske tekstove. Jedan je čak ogolio biblijski tekst tako da je ostavio samo akronime.

Nisu uspeli da dešifruju kompletan tekst, ali veliki deo jesu s obzirom da je u pitanju je lična molitva bake Doroti, za njene bližnje i nju, tako da je moguće da nikad neće biti odgonetnuta do kraja.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track