PUT STRAVE: Staza kojom smeju samo hrabri!

Najopasnija cesta na svetu

PUT STRAVE: Staza kojom smeju samo hrabri!

Ludi svet -
Putić je širine od svega jednog metra, a ide uz stene na oko 350 metara visine iznad reke

Put dužine tri kilometra nalazi se u Španiji, nazvan je Kraljev mali put zato što je njime prvi prošao španski kralj Alfonso XIII, 1921. godine.

Putić koji se na španskom zove El Kaminito del Rej odnosno, "Kraljev mali put" najopasnija je staza na svetu. Ovaj puteljak nalazi se duž stena uskog klanca u Španiji, tačnije u Malagi.

Put je pravljen između 1901. i 1905. godine kako bi bio obezbeđen prolaz radnicima između dve hidroelektrane na vodopadima Čoro Galinejo.

Iako je završen 1905. godine, put je u upotrebi tek od 1921. kada je njime prošao kralj Španije Alfonso XIII. Zbog toga se staza i zove "Kraljev mali put".

Putić je širine od svega jednog metra, a ide uz stene na oko 350 metara visine iznad reke. Put nije odoleo zubu vremena. Iako je pravljen od betona i poduprt gvožđem, na nekim delovima se praktično raspao.

Pošto je beton propao, avanturisti te delove puta prelaze hodajući na ostacima gvozdene konstrukcije. Dužina ove staze je oko tri kilometara.

Posle nekoliko nesreća sa fatalnim ishodom, kada su ljudi padali i poginuli, lokalna vlast je zatvorila put 2000. godine. Ipak, i dalje postoje najsmeliji koji uprkos zabrani odlaze u ovu ekstremnu avanturu.

http://www.youtube.com/watch?v=kJjelhDdwVM#t=84

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track