(FOTO) BIZARNI OBRED SAD: Devojčice se udaju za boga, očevi im čuvaju nevinost
Foto: David Magnuson.

Čuvaju nevinost

(FOTO) BIZARNI OBRED SAD: Devojčice se udaju za boga, očevi im čuvaju nevinost

Ludi svet -
Obavezuju na "čist život pred bogom", obećavajući svojim očevima da neće imati seksualne odnose, ponekad čak ni poljupce, pre braka,
1 / 5 Foto: David Magnuson.

Američki verski obred tokom kojeg se devojčice, tinejdžerke, ali i od 4-5 godina, obavezuju na "čist život pred bogom", obećavajući svojim očevima da neće imati seksualne odnose, ponekad čak ni poljupce, pre braka, dokumentovao je švedski fotograf David Magnuson.

U ceremonijama balovima nevinosti, učestvuju očevi i njihove ćerke, a tokom obreda devojčice se simbolično "udaju za boga", čime se zavjetuju da će ostati "čiste" do prve bračne noći. Istovremeno, očevi se obavezuju da će štititi ovu "svetu vezu" i kćerkama u toku obreda predaju "prsten čistoće".

Ovaj obred, nastao '80-ih godina kao svojevrstan odgovor na epidemiju AIDS, dešava se u čak 48 saveznih država SAD, često organizovan za više porodica. U Kolorado Springsu, na primer, svake godine u kolektivnoj ceremoniji učestvuje oko 60 očeva.

Magnuson kaže da cilj njegovih fotografija, nazvani Čistoća, nije da omalovaži niti da podrži ovu ceremoniju, nego ostaviti mesta za interpretaciju svakog posmatrača.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track