PEPELJUGA ZA 4.500 FUNTI: Paulina (30) skratila 4 prsta da bi obula manje cipele!

Iz 42 u 39

PEPELJUGA ZA 4.500 FUNTI: Paulina (30) skratila 4 prsta da bi obula manje cipele!

Ludi svet -
Skratila srednji i prst između srednjeg i palca za centimetar, a operacija je vršena pod lokalnom anestezijom.

Operacija Pepeljuga se vrši radi promene oblika i veličine stopala kako bi noge izgledala bolje u štiklama. Operacije uključuju skraćivanje i produžavanje prstiju noge, sečenje suvišnih kostiju kako bi se uklonila udubljenja i ispupčenja. Paulina Čarlikovska je potrošila 4.500 funti na skraćivanje četiri prsta.

Paulini Čarlikovskoj (30) kupovina cipela uvek je bila mučenje. - Zvuči smešno, ali uvek sam mrzela svoja stopala i bilo me je sramota da ih moji prijatelji vide. Čak i dok sam bila dete, mislila sam da ne izgledaju normalno. Mnogo su me nervirala. Moj srednji prst i prst između njega i palca bili su duži od palca.

"Nosila sam tri broja manje - 39 umesto 42 - pa su mi noge i ta dva prsta uvek bili natečeni. Znam da su moja stopala zbog toga izgledala još gore, ali nisam htela da nosim velike cipele. Pošto imam svoj kozmetički salon i mnogo vrema provodim baveći se tuđim stopalima, bila sam još nesrećnija", kaže Paulina.

Zato se Paulina odlučila za "Pepeljuga-operaciju", kontroverznu kozmetičku proceduru tokom koje se menjaju oblik i veličina stopala. Poslednjih godina ove operacije su postale veoma popularne u Americi. Sada postaju sve popularnije i u Britaniji.

Pre operacije
Pre operacije

Paulina je za operaciju saznala kad je gledala dokumentarac. "Od tada sam postala opsednuta operacijom. Moj muž Džejkob, koji je menadžer u jednoj avionskoj kompaniji, mislio je da sam luda. On je protiivnik svih operacija koje nisu neophodne, ali kada sam polako počela da prikupljam 4.500 funti, shvatio je da ne može da me zaustavi", priča Paulina. U oktobru 2013. Paulina je skratila srednji i prst između srednjeg i palca za centimetar, a operacija je vršena pod lokalnom anestezijom.

Posle operacije
Posle operacije

"Operacija je trajala oko sat vremena i iako nisam osećala ništa, čula sam kako mi testerišu i drobe kosti, što je bilo užasno čuti. Nisam osetlila bol, ali imala sam žice u prstima pet nedelja, a jedan prst se inficirao, pa sam morala da uzimam antibiotike. Nakon što su žice uklonjene, hodala sam nekoliko nedelja pomoću štaka, a onda sam prohodala normalno, samo što nisam mogla da vežbam bar još šest meseci. Sada sam potpuno zdrava, imam male ožiljke koji se jedva primećuju, a stopala su mi manja. Moj muž i moji prijatelji i dalje misle da sam luda što sam dala 4.500 funti na to, ali ja verujem da to dosta uticalo na moje samopouzdanje i ne vidim ništa loše u tome što sam to popravila. Ponosna sam na svoja nova stopala", priča ona.

Ali mnogi doktori nisu tako entuzijastični. Ortopedski hirurzi upozoravaju da su mnoge operacije stopala veoma invazivne, jer se prsti seku, testerišu i spajaju, pa je veoma moguće da dođe do ozbiljnih komplikacija. Može doći do oticanja nogu i ukočenosti i može se desiti da se noge nikad ne zaleče do kraja. U ekstremnim slučajevima može doći do stvaranja krvnih ugrušaka koji mogu biti opasni po život.

Ali bez obzira na sve rizike, Sonja Ferguson (41) je odlučila da ipak obavi ovu operaciju.

"Dugo vremena provodim u cipelama na štiklu, što je i deo mog posla stjuardese. Oduvek sam imala čukljeve, ali su u poslednje vreme postajali sve gori. Bili su užasni. Nisam više mogla da nosim svoje najlepše cipele", kaže Sonja, koja živi u Redhilu. Zbog toga je ona u januaru izvršila operciju stopala. Prvo je uklonila čukalj sa jedne, pa sa druge noge.

"Tri-četiri dana nakon svake operacije bol je splasnuo i nakon tri nedelje mogla sam da funkcionišem normalno. Po prvi put u životu ponosna sam na svoja stopala", kaže ona. Ali, bez obzira na to što je Sonja zadovoljna izvršenim zahvatom, operacije ovog tipa sa sobom nose ogroman rizik i sve je veći broj stručnjaka koji su protiv njih. Danijel Sendler (37) je iskusila negativne efekte. Ona je operisala prste pre dve godine kod privatnog hirurga u Lonodnu.

"Kao tinejdžer sam nosila zdepaste, visoke cipele s platformom i mislim da je moj problem počeo od toga. Kad sam imala 16 godina, prsti su počeli da mi se povijaju. Tokom godina je postajalo sve gore i gore, a onda mi je postalo teško da nađem odgovarajuće cipele. Sve sa kaišem i na štiklu činilo je da moja stopala izgledaju užasno. Muž me je ubeđivao da ne radim operaciju, ali ga nisam slušala. Sada kad razmislim, ušla sam u to tek tako, misleći da će to da reši sve, ali sada mi je žao što nisam poslušala Nika", priznaje Danijel.

Danijel je imala operaciju pod opštom anestezijom tokom koje su joj kukama ispravljani prsti. Uklonjeni su joj i čukljevi, zbog čega je bilo i sečenja i testerisanja suvišnih kostiju.

"Nakon operacije bol je bio veliki, a uskoro mi je postalo jasno da nešto nije u redu, jer su mi prsti stajali pod čudnim uglom. Nisu dodirivali pod kada bih spustila nogu. Posle nedelju dana imala sam drugu operaciju da bi ih ispravila, ali su i dalje bili malo povijeni na gore. Nakon šest nedelja, izvukli su mi kuke iz prstiju, što je bolelo toliko da sam se skoro onesvestila. Šest meseci nisam išla na posao, jer nisam mogla da hodam i jer su mi stopala bila veoma natečena. Godinu dana nisam mogla da nosim svoj broj cipela, pa sam nosila papuče sve vreme. Pitala sam se da li će se ikad zalečiti do kraja. I danas imam problema. Najgore od svega je što prsti neće da mi se saviju, stopala su mi uvek ukočena, a to utiče na moje članke i kolena. Hirurg je izgleda više mislio na izgled mojih nogu, nego na njihovo funkcionisanje", rekla je Danijel.Danijel ni dan danas ne može da uživa u cipelama na štiklu. "Ne mogu dovoljno da povijem stopalo da bih stala u štikle. Moraću ceo život da provedem u ravnoj obući. Ljudi treba dobro da razmisle pre nego što urade neku operaciju za ulepšavanje bilo kog dela tela. Neke stvari nisu vredne rizika", poručuje Danijel.

Paulina moderna pricenza
Paulina moderna pricenza

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja