OBAVEZAN BAKŠIŠ: Napojnice najčešće ostavljaju Amerikanci, a najređe Italijani

Darežljivi

OBAVEZAN BAKŠIŠ: Napojnice najčešće ostavljaju Amerikanci, a najređe Italijani

Ludi svet -
Amerikanci misle da se to od njih očekuje, a napojnice najčešće ostavljaju u restoranima i hotelima, naročito sobaricama i dostavi u sobu

Amerikanci daju napojnice zato što se to od njih očekuje, a u stopu ih prate Nemci, Brazilci i Španci. Najmanje su darežljivi Italijani i Francuzi.

Gotovo 60 odsto američkih turista uvek ostavi napojnicu, a istim se principom vodi skoro polovina Nemaca, utvrdila je studija američkog portala za putovanja TripAdvisor, sprovedena na 25.000 ljudi u osam zemalja.

Amerikanci misle da se to od njih očekuje, a napojnice najčešće ostavljaju u restoranima i hotelima, naročito sobaricama i dostavi u sobu.

Oni koji je ne daju uvek za to krive lošu uslugu, a petina njih misli da je napojnica uključena u račun. Čak četvrtina njih nije sigurna da li je "bakšiš" ili "tringeld" primereno ostavljati u svima zemljama sveta.

Najmanje darežljivi su Italijani i Francuzi, dok se Britanci, Rusi i Španci nalaze na sredini lestvice. Korak uz Amerikance i Nemce drže Brazilci, od koji 33 odsto uvek ostavi napojnicu.

"Amerikanci su darežljivi na godišnjem odmoru bez obzira na kvalitet usluge. Veliku ulogu osim ljubaznosti i brižnosti igraju i kulturne norme", istakla je direktorka komunikacija iz TripAdvisora, Bruk Ferensik.

Među zvezdama najbolje napojnice ostavljaju Džoni Dep, Dru Barimor, Čarli Šin, Den Akrojd i Barak Obama.

(Dejli mejl)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track