Kako kukavica zaista podmeće svoje jaje
Foto: Vikipedija

Ne koristi suptilu taktiku

Kako kukavica zaista podmeće svoje jaje

Ludi svet -
Istraživanje španskih naučnika, koji su snimili upad kukavica u svračija gnezda, otkriva, međutim, da ova ptica uopšte ne koristi suptilnu taktiku, već to čini na silu

Poznato je da kukavica ne samo da nema svoje gnezdo već i da ne zna kako da ga napravi, te da njene potomke podižu druge ptice kojima podmeće svoja jaja.

Dugo se verovalo da kukavica čeka pogodan trenutak, da se “usvojiteljka” udalji od gnezda kako bi ona ušla i u tajnosti položila svoja jaja.

Istraživanje španskih naučnika, koji su snimili upad kukavica u svračija gnezda, otkriva, međutim, da ova ptica uopšte ne koristi suptilnu taktiku, već to čini na silu.

"Ženke kukavice ulazile su u gnezda mnogo češće kada je svraka bila u njemu", objašnjavaju stručnjaci.

Naučnici sa španskog Univerziteta u Granadi postavili su minijaturne kamere u 29 svračija gnezda, očekujući da će se kukavice ponašati poput tajnih agenata, radeći u paru kako bi zavarale svrake i neprimećeno ostavile svoja jaja.

Umesto toga, ustanovili su da ženka kukavice ulazi u direktnu konfrontaciju sa svrakama, terajući ih silom iz gnezda da bi brzo položila svoja jaja. Nakon njenog odlaska, svraka bi ležala kako na svojim tako i na podmetnutim jajima.

"Iako bi joj se žestoko suprotstavile, svrake nikada ne bi uspele da spreče kukavicu da položi svoja jaja", naveli su istraživači.

Istraživanje je sprovedeno nad ćubastom kukavicom (Clamator glandarius) koja je rasprotranjena u većem delu podsaharske Afrike i u delovima južne i istočne Evrope. Ženka ove kukavice, poznate još i kao afričke kukavice, može da položi i do 13 jaja u jednom gnezdu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track