Sova?! Saznajte šta znači taj kultni simbol koji neki nose na sebi!

HOĆETE LI JE I DALJE NOSITI

Sova?! Saznajte šta znači taj kultni simbol koji neki nose na sebi!

Ludi svet -
U mnogim delovima sveta, sove su povezivane sa smrću i nesrećom. Razlog je verovaton u tome što su to noćne ptice i što se glasaju pomalo stravičnim i nekako zloslutnim hukanjem

Sveprisutna sova - printevi na majicama, naušnice, ogrlice, donji veš - nema gde ih nema.

Međutim, znate li što predstavljaju te sove? Simbol sove je, kažu teoretičari zavera, jedan od simbola iluminata - onih koji "vide u mraku" i "čuvaju zabranjeno znanje" - čak deluje logično, a i simbol je porodice Rotšild, jedne od najmoćnijih na svetu.

U grčkoj mitologiji, sove su obično povezivane s boginjom Atinom, boginjom pticom, koja se povezivala s mudrošću, umetnošću i raznim sposobnostima, a koja je za navedeno tajno društvo jako bitna. Mala Atinina sova bila je originalni simbol bavarskih iluminata.

U mnogim delovima sveta, sove su povezivane sa smrću i nesrećom. Razlog je verovaton u tome što su to noćne ptice i što se glasaju pomalo stravičnim i nekako zloslutnim hukanjem.

Međutim, u nekim delovima sveta ove noćne ptice povezuje se, ili se povezivalo s mudrošću i uspehom, a i često su prikazivane kao ljubimci poganskih bogova.

U Starom Egiptu, lik sove se koristio za označavanje slova "m". Ovaj hijeroglif je obično bio crtan tako da bi sova izgledala polomljenih nogu "da grabljivica ne bi oživjela".

U Keniji, pripadnici plemena Kikuju su verovali da je sova znak smrti i da, ako čovjek vidi sovu, netko će umrijeti.Među američkim urođeničkim plemenima sove su često bile povezivane sa zlom i vještičarenjem.

Civilizacije Asteka i Maja, kao i drugi urođenici Srednje Amerike, sovu su smatrali simbolom smrti i uništenja. Čak, astečki bog smrti, Miktlantekuhtli, obično je prikazivan u obliku sove. Na španskom jeziku postoji izreka "kada sova zapeva, Indijanac umre".

U japanskoj kulturi, na sove se gledalo kao na negativne ili pozitivne pojave. Ponekad su predstavljale božanske glasnike, dok su tipične i rogate sove predstavljale đavolske simbole.

Rimljani su verovanja oko sova preuzeli od starih Grka, no povezivali su ih i sa smrću. Zbog toga, sova je predstavljala loš znak.

U rumunskoj kulturi, žalosni huk sove je predstavljao najavu smrti nekog u blizini. U Finskoj sova predstavlja i znak mudrosti i znak gluposti.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track