GODINAMA KRUŽI ZAVERA DA JE TITANIK NAMERNO POTOPLJEN: Teoriju zavere ne smiruje ni vreme

GODINAMA KRUŽI ZAVERA DA JE TITANIK NAMERNO POTOPLJEN: Teoriju zavere ne smiruje ni vreme

Ludi svet -

Najpoznatiji putnički brod svih vremena, koji je tragično skončao u noći 15. aprila 1912., i vek kasnije ne prestaje da fascinira ljude. U poslednjih 400 godina zabeleženo je oko 65.000 pomorskih katastrofa i to nekih i puno većih (u ljudskim gubicima), ali samo se o ovoj uvek i iznova priča. O Titaniku je snimljeno više od 500 dokumentaraca i igranih filmova, a napisano je valjda hiljadu knjiga.

Teorije zavere o Titaniku postoje od kada je brod potonuo, a jedna teorija tvrdi da je najčuveniji brod na svetu potopljen namerno. Naime, poslednjih nekoliko godina sve se više spominje teorija o najmoćnijim svetskim porodicama tog perioda koje su želele da pokrenu novi svetski poredak, a Titanik im je za to i te kako dobro došao zbog trojice muškaraca koji su plovili na njemu

Na brodu su putovala tri najmoćnija čoveka u Americi, od kojih je jedan bio Džon Džejkob Astor IV, najbogatiji čovek svog vremena i prvi vlasnik Empajer Stejt Bildinga, odnosno zemljišta na kojem je izgrađen neboder. Druga dvojica bila su Isidor Štraus, vlasnik lanca robnih kuća Macy's i Bendžamin Gugenhajm, naslednik rudnika zlata, srebra i bakra.

Vodeći bankari tog vremena - poodice Rotšild, Rokfeler i J. P. Morgan, želeli su da osnuju središnju američku banku koja bi bila u njihovom vlasništvu s ovlašćenjima savezne vlade. Tako bi mogli da kontrolišu izdavanje novca bez pokrića u zlatu. Teoretičari zavere u ovome vide srž priče koja godinama kruži medijima, a potom i društvenim mrežama, da bi se ova trojica navodno protivila ovom uspostavljanju.

No iako su oni poginuli u potonuću broda, ne postoje dokazi da su oni bili mete namerne sabotaže.

George Behe, ekspert za Titanic, rekao je za Rojters da u 45 godina istraživanja broda nije uspeo da pronađe dokumente koji dokazuju da su ova tri čoveka bila protiv uspostavljanja Federalnih rezervi. Štaviše, prema istraživanju The Washington Posta, Straus je zapravo govorio u korist predloga uspostavljanja centralne banke:

Reuters navodi i to da se eksperti slažu da je potonuće “Titanica”, u kom je poginulo više od 1.500 ljudi, bilo incident.

Postoji više teorija zašto je došlo do njega.

Jedno od objašnjenja, govori Behe, jeste da su brodski oficiri “pogrešno verovali” da bi dobra vidljivost na otvorenom moru bila prednost za pravovremeno uočavanje opasnosti. “Sudar s ledenim bregom koji je usledio bio je samo nesrećan rezultat spleta nepovoljnih okolnosti (mirna voda, bez mesečine itd.) i nije imao nikakve veze s bilo kakvom smešnom teorijom zavjere povezanom s Federalnim rezervama”, dodao je. Reuters je pisao i o još jednom mogućem objašnjenju: da je brod udario u santu leda zbog fundamentalne greške u upravljanju i da je potonuo tako brzo jer je jedan član posade uverio kapetana da nastavi da plovi.

Najpoznatija ekranizacija Titanika
Najpoznatija ekranizacija Titanika

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track