DOĐI MI NA KAFU: Evo zato se osećamo dobro kad tračarimo!
Foto: Profimedia

DOĐI MI NA KAFU: Evo zato se osećamo dobro kad tračarimo!

Ludi svet -
Ono nam pomaže da sebe uporedimo s drugima i ističe našu takmičarsku stranu

Svi ogovaramo, hteli mi to priznati ili ne. Međutim, jesi li se zapitali šta je to tako dobro u tračanju? Univerzitet Groningen u Holandiji pronašao je odgovor, a on glasi: ogovaranje je prijatno, jer potvrđuje naše mesto u društvenoj hijerarhiji i omogućuje nam da shvatimo kako možemo da poboljšamo tu poziciju.

Drugim rečima, mi ogovaranjem potvrđujemo naše samopouzdanje.

"Ljudi tračaju, jer je to u njihovoj prirodi", otkrila je psihologinja Amelija Flores. Osim toga, ogovaranje drugih omogućava nam da se poredimo i procenjujeno gde se tačno uklapamo u društvu.

"Ono nam pomaže da se uporedimo s drugima i ističe našu takmičarsku, jer nas stavlja u određeni rang, odnosno naše vrednosti i dostignuća u odnosu na druge. Tu se radi često o izgradnji samopouzdanja. Ohrabrujem ljude da izgrade samopoštovanje tako da postave vlastite ciljeve i rade na njima, a ne da osećaju potrebu da se uspoređuju i da ga steću na takav način", zaključila je Amelija.

Drugim rečima, traži valjanost i odobrenje od sebe same, a ne od poređenja sa drugima. Ogovaranje ti može pomoći na kratke staze, ali ne i na one duže. Umesto toga, pronađi novi hobi i to onaj od kojeg ćeš imati koristi.

Index.hr

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track