STENA SMRTI: Planinari koji prkose životu, pokušavaju da ostvare nemoguće
Foto: Tivter

Spavaju po 10 dana

STENA SMRTI: Planinari koji prkose životu, pokušavaju da ostvare nemoguće

Ludi svet -
Kevin i Tomi pokušavaju to da urade sa "strane smrti", koja je potpuno ravna

Kevin Jorgeson (30) i Tomi Kaldvel (36) postaće prvi planinari koji će tehnikom slobodnog penjanja (free climbing) pokušati da se popnu na granitno-monolitnu kompozitnu stenu El Kapitan u Josemitiju, SAD.

Ova stena je već osvajana od strane alpinista, ali za druge, prohodnije strane i uz svu potrebnu opremu. Kevin i Tomi pokušavaju to da urade sa "strane smrti", koja je potpuno ravna.

Ovaj pokušaj proglašen je za "nemoguću misiju" slobodnog penjanja, međutim Jorgeson i Kaldvel napreduju, koristeći samo konopce, koje upotreljavaju kako bi ih zaštitili od potencijalnog pada, a ne kao pomoć za penjanje.Oruđa kojim napreduju ga vrhu su - njihove ruke i noge.

U nekoliko navrata su povrede na rukama rešavali tako što su ih lepili lepkom, s obzirom na to da su zadobili nekoliko neprijatnih posekotina od oštrih stena.

Dane odmora provode u šatoru, na nekoliko stotina metara visine.Već su stigli na pola puta, a javnost obaveštavaju o svom napretku putem društvenih mreža, na kojima redovno objavljuju fotografije.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track