POSLE SMRTI: 10 neverovatnih stvari koje mogu da se urade sa vašim pepelom
Foto: Profimedia

Za nevericu

POSLE SMRTI: 10 neverovatnih stvari koje mogu da se urade sa vašim pepelom

Ludi svet -
Da li želite da na ovom svetu ostanete kao gramofonska ploča, dijamantski prsten, tetovaža ili možda kao vatromet, izbor je samo vaš

Oni koji se odluče da svet napuste kremacijom, postoji mnogo načina da njihov pepeo ostane na zemlji i to da bude koristan.

1. Peščani sat

Vreme je za neku simboliku! Ikonografija peščanog sata na nadgrobnim spomenicima datira još od vremena puritanaca. Sada postoji kompanija koja pravi urne u obliku peščanog sata koje mogu da prime pepeo jednog ili dvoje ljudi.

2. Gramofonska ploča

Vaše voljene kremirane osobe ne moraju da se "okreću u grobu", ali svakako mogu da se okreću na gramofonu. Britanski servis je kompanija koja praktično utiskuje pepeo u vinil tako da može da se počiva u miru na 33 obrtaja. Porodice mogu da obezbede zvuk ili da im kompanija komponuje originalnu pesmu za ovu priliku.

3. Dijamantski prsten

Ljudski život jeste konačan, ali dijamanti su zauvek. Spomen nakit kompanije Lige Gem koristi ugalj iz ostataka kako bi stvorili dijamante raznih oblika, boje, jasnoće i karata. Dragulji mogu da se koriste za pravljenje različitih komada nakita, ali verenički prsten može da bude malo jeziv.

4. Plišani meda

Ovo je i više nego morbidno. Kompanija Huggable Urns čuva pepeo unutar plišanih i umiljatih punjenih životinja.

5. Tetovaže

Komemorativne tetovaže nisu samo tu kako bi se poštovale preminule osobe. Neke su napravljene SA njima. Tatu umetnici mogu da sterilišu pepeo, a zatim ih pomešaju sa mastilom za tetovaže, tako da preminuli mogu uvek da budu pod vašom kožom.

6. Olovka

Mastilo nije za svakoga. Firma Carbon Copies je projekat dizajnera Nadin Džarvis i oni pretvaraju pepeo u 240 olovaka. Na svakoj je utisnuto ime pokojnika, datum rođenja i smrti. Olovkama pristupate jednoj po jednoj, a oštre se direktno u kutiji u kojoj se nalaze. Kada se istroše sve olovke, kutija sa strugotinama može da se čuva kao urna.

7. Portret

Sada slika vaše pokjne bake može zaista da bude od vaše pokojne bake. Određeni broj umetnika meša pepeo sa bojama i slika se poseban spomen portret, pejzaž ili mrtva priroda.

8. Vitraž

I neka bude svetla. Vitraži, odnosno staklo pomešano sa pepelom može da bude zaista zanimljiv i alternativan prikaz umetnosti.

9. Humano DNK drveće

Evo ga novi zaokret na drvetu života. Umetnički poduhvat koji se zove "Biopresence" tvrdi da dekodiraju ljudski DNK u drveće i da se tako stvara živi spomen koni nije genetski modifikovan. Pogledajte grafikon ako imate nekih pitanja.

10. Vatromet

foto rojters
foto rojters

Da li želite da odete uz veliki prasak? Kompanije poput "Heavenly Stars Fireworks" transformišu pepeo u pirotehničko sredstvo. Pisac Hanter S Tompson je upravo tako "otišao" 2005. godine. A ako preminulom više odgovara municija, tu je i kompanija "Holy Smoke" koja ostatke pretvara u metke.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track