HOROR TRADICIJA: Najbizarniji narodni običaji koji će vas ostaviti bez teksta
Foto: Profimedia

Svet kakav ne znate

HOROR TRADICIJA: Najbizarniji narodni običaji koji će vas ostaviti bez teksta

Ludi svet -
Određene etničke grupe u Indoneziji praktikuju ritual života sa leševima svojih najmilijih mesecima pre nego što su sahranjeni

Neki od ovih običaja su tabu, neki su konfrontirajući, ali svi su bizarni. Predstavljamo vam kulturne običaje iz celog sveta koji podižu dosta obrva ali i znatiželje.

1. Sečenje prstiju

Smrt člana porodice u plemenu Dani iz Indonezije najavljuje veliku količinu emocionalnog i fizičkog bola - za žene. Pored neizbežne emocionalne tuge, žene iz plemena Dani, svoj bol pokazuju na fizički način, odsecanjem jednog svog prsta kada neko blizak umre. Ova bizarna praksa se obavlja kao sredstvo da se zadovolje duhovi predaka, pa se retko ali ipak sporadično praktikuje u plemenu. Pre nego što se prst odstrani, svi prsti se vezuju kanapom trideset minuta kako bi se umrtvili. Kada se prst odseče, rane se spaljuju kako bi se stvorio ožiljak.

2. Samopovređivanje

Šiti Muslimani su poznati po mučenjima, a Ashura nije izuzeat. Ashura je islamski događaj priznat od strane muslimana širom sveta, ali za šite to se radi u znak sećanja na smrt unuka proroka Muhameda, Imama Huseina. On je zajedno sa svojim drugovima više puta je udaran u glavu buzdovanom, a krv je prolivena na muslimanskim ulicama. Ritual se izvodi kao sredstvo da se oslobodi greha i ljudi povređuju sebe i sebi bliske osobe jer žale činjenicu da nisu bili prisutni da spasu Huseina.

3. Eskimski ritual sahrane

Prilično je poznata činjenica o eksimskim ritualima( iako su izuzetno retki i skoro pa se više ni ne praktikuju), kada stariju osobu koja je suočena sa smrću pošalju da pluta na ledenom bregu. Eskimi veruju u zagrobni život i ovaj ritual osigurava osobu da ne bude teret za porodicu pa ih šalju na dostojanstven i graciozan način u smrt.

4. Kanibalizam

Janomamo pleme živi u selima Amazona, između Venecuele i Brazila. Oni su poznati po svojoj tradiciji endokanibalizma kada im rođak umre. Ovaj bizarni kulturni obred uključuje da se leš spakuje u listove i tako se omogući da insekti dođu do njega. 30 do 45 dana kasnije, kosti se sakupe i pomešaju u supu od banane kako bi svi konzumirali. Godinu dana kasnije meštani konzumiraju pepeo koji se dobio ovim mešanjem. Prema tradiciji, ritual pomaže da duše pronađu svoj put do raja.

5. Žrtvovanje medveda

Aiunu narod je autohtono pleme iz delova Japana i Rusije. Oni su ljubitelji žrtvovanja medveda, a žrtva je počinjena u ime obožavanja - religije, prirode i veruje se da su medvedi bogovi koji hodaju među ljudima, a žrtva medveda navodno blagosilja dušu čovečanstva - ali za nekoga sa strane sve to je jezivo. Ritual uključuje klanje majke medveda u hibernaciji, odgajanje njenih mladunčadi u zatočeništvu 2 godine, a zatim ih dave ili kolju kao znak verske posvećenosti.Nakon toga meštani piju krv medveda, jedu njegovo meso i stavljaju lobanju na vrh koplja koje je umotano medveđom kožom. Ova praksa više nije toliko rasprostranjena, ali se idalje javlja u nekim oblastima.

6. Nošenje žene preko žara

Ovaj običaj nije specifičan za Kinu, ali zanimljiv običaj je da kineski muž mora da nosi svoju nevestu preko užarenog uglja pre prelaska praga kuće kao muž i žena. Prema tradiciji, ritual osigurava da će žena imati lak posao. Prelaz preko žara je i sredstvo da se spreči prirodna katastrofa.

7. Život sa mrtvima

Određene etničke grupe u Indoneziji praktikuju ritual života sa leševima svojih najmilijih mesecima pre nego što su sahranjeni. Leševi se oblače i specijalnu odeću i čuvaju na sigurnom u odvojenoj sobi u kući sve do sahrane. Ovaj ritual ima manje veze sa tradicijom, a više sa sredstvima: sahrane su skupe i ponekada su potrebne godine da se skupe sredstva.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track