NAJBIZARNIJA BIĆA KOJA JOŠ UVEK POSTOJE: Od zmaja do ribe papagaja, broj 1 će vas šokirati
Foto: Omgfacts.com

Oni žive sa nama

NAJBIZARNIJA BIĆA KOJA JOŠ UVEK POSTOJE: Od zmaja do ribe papagaja, broj 1 će vas šokirati

Ludi svet -
Osim životinjskih biologa kojima su obe stvari poznate već godinama, nama baš i nisu i iz tog razloga vam predstavljamo neke vrste za koje nikada niste čuli

Životinjsko carstvo je ogromno iznad verovanja. Stalno se javljaju nove vrste, a da ne pominjemo nove stvari o vrstama koje su nas šokirale.

Osim životinjskih biologa kojima su obe stvari poznate već godinama, nama baš i nisu.

Predstavljamo vam neke od jedinstvenih, ali i bizarnih vrsta bića koje žive zajedno sa nama na zemlji.

1. Goblin ajkula

Ponekada je nazivaju "živi fosil", ovo zastrašujuće stvorenje jedini je postojeći predstavnik porodice Mitsukurinidae, a loza datira od pre skoro 125 miliona godina.

foto: Profimedia
foto: Profimedia

2. Mantis škampi

Sa preko 400 vrsta otkrivenih u svetu, Mantis škamp, pod nazivom "morski skakavac" od strane drevnih Asiraca, jedni su od najfascinantnijih životinja na planeti. Njihove kandže mogu da udare sa do 10, 400 grama brzinom i do 23 metara u sekundi, to je dovoljno snage da se razbije staklo.

foto omgfacts.com
foto omgfacts.com

3. Bodljikavi zmaj

Jedini od vrste roda Molohov, bodljikavi zmaj može da naraste do 20 santimetara u dužinu i mogu da žive i do 20 godina. Njegove bodlje su neverovatno oštre i samim tim ga čine jednom od najmanje napadnutih životinja u sistemu hrane lanca u pustinji.

On takođe ima i "lažnu glavu" na dvom gornjem delu leđa koja se pojavljuje kada predatori usude da se našale s njim, a on se sklupča u loptu u samoodbrani.

foto: Profimedia
foto: Profimedia

4. Okapi

Iako su Okapi medvedi (da, bizarno, ali spadaju u vrstu medveda), njihove prugaste oznake podsećaju na zebre, a vrlo je bliska i sa žirafom. Okapi i žirafa su zapravo jedini živi članovi porodice Žirafide.

foto: Profimedia
foto: Profimedia

5. Istočna dugovrata kornjača

Ona naseljava vodu, a neki je smatraju i kao "vrat sa strane" kornjača, što znači da savija glavu u stranu umesto da je zabija u svoj oklop kako bi se zaštitila od predatora.

6. "Blue Sea Slug"

Živahno i prilično divno malo stvorenje, ali sa njim se ne treba šaliti. On je rođak portugalskog Man o Vara, a oni nanose veoma bolan i potencijalno otrovan ubod kada pomisli da je ugrožen.

foto: Profimedia
foto: Profimedia

7. Riba sa crvenim karminom

Ona se pretežno nalazi pri obalama Kostarike i verovatno je najglamuroznija riba u moru. Njena usta služe kako bi privukle plen.

foto: Profimedia
foto: Profimedia

8. Plava riba papagaj

Ova riba je dobila ime zbog svog zaista smešnog "kljuna" koji koristi kako bi sastrugala alge i male organizme sa teških i tvrdih površina. One takođe imaju i zube kojima melju kamenje kako bi uneli pesak zbog lakšeg varenja.

(Omgfacts.com)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja