DA LI SE U VAMA KRIJE GENIJE: Rešite zagonetku sa 3 prekidača i saznajte!
Foto: Printkskrin

Dobro razmislite

DA LI SE U VAMA KRIJE GENIJE: Rešite zagonetku sa 3 prekidača i saznajte!

Ludi svet -
Čim čuju šta radim, ljudi me traže da im zadam neku matematičku mozgalicu. Valjda to dolazi sa strukom, kaže matematičar, pisac, filozof i kolumnista britanskog Gardiana Aleks Belos

Kolumnista britanskog Gardijana, matematičar, pisac i filozof svima zadaje Zagonetku tri prekidača. "To je klasika – lako je sročiti u priču i tera čoveka na razmišljanje".

Iako ju je postavio brojnim ljudima tokom godina, kaže kako ju je jedan jedini čovek rešio pred njim. "Bio je to Jo Nesbo koga sam upoznao na književnom festivalu u Glazgovu", priseća se susreta s proslavljenim norveškim piscem krimića.

A već će i podatak kako je "kriminalista" rešio zadatak može pomoći i vama. Ali i njemu je trebalo nekoliko minuta.

ZadatakU prizemlju su tri prekidača, a vaš zadatak je da otkrijete koji pali svetlo na katu. Možete da palite i gasite prekidače koliko vam volja, ali samo jednom se možete popeti gore i proveriti da li gori svetlo. Nakon toga ne smete da se više vraćate u prizemlje kod prekidača.

Ni na koji način iz prizemlja ne vidite svetlo na spratu. Kada bi u igri bila dva prekidača, zadatak bi bio jednostavan – jednog bi upalili, drugog ugasili, popeli se i ako svetlo gori – onda je upaljeni prekidač i obrnuto. Ali s trećim prekidačem je to nemoguće.

Ali, kako onda rešiti problem?

Sećate se kako smo rekli da će vam biti od pomoći što je pisac krimi-romana rešio zagonetku? Kako biste je odgnetnuli, razmišljajte u realnom svetu.

Rešenje:

Nakon što sijalica radi, ona se zagreje. Dakle, prvi i drugi prekidač upalite, trećeg ostavite ugašenog. Nakon dva minuta, ugasite drugi prekidač i popnite se na sprat. Ako svetlo gori – prvi prekidač reguliše svetlo. Ako je ugašeno, može biti drugi i treći. Ali, ako je sijalica topla, onda mora biti drugi, a ako je hladna, mora biti treći.

(Guardian.com/Webcafe.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track