KAŠIČICA OD ŽADA I SLAMKA OD SLONOVAČE: Uznemirujući oglasi i reklame za kokain iz 70-ih godina!
Foto: Imgur

Strašno!

KAŠIČICA OD ŽADA I SLAMKA OD SLONOVAČE: Uznemirujući oglasi i reklame za kokain iz 70-ih godina!

Ludi svet -
Zahvaljujući Netfliksovoj seriji 'Narkos' o Pablu Eskobaru, obožavaoci su otkrili čitav niz oglasa koji su, nimalo suptilno, veličali kokain

Oglasi iz 1970-ih godina za glamurozne dodatke za korišćenje kokaina mnoge će, s punim pravom, ostaviti bez daha. Naime oglasi skupljeni iz 'časopisa za narkotike' iz razdoblja od 1976. do 1981. godine prikazuju žene koje koriste razna pomagala poput kašičice od žada i slamke od slonovače kako bi uživale u svojim ilegalnim aktivnostima.

Zahvaljujući trenutno popularnoj seriji 'Narkos' o kralju kriminala - Pablu Eskobaru, inspirisani obožavaoci počeli su na Redditu da objavljuju pronađene oglase.

U SAD-u, iako je ilegalno konzumiranje narkotika, oglašavanje pribora za njegovo korišćenje nije, pa su različiti proizvodi povezani s konzumiranjem marihuane (pogotovo otkad je dopušteno korišćenje medicinske marihuane) doživeli pravi procvat.

U 1970-ima su kompanije poput Sno-Bloa (koja je u ponudi imala 'tuš za nos' - 'civilizovanu alternativu mokrim prstima') i Blue Lady ('odabir poznavalaca kokaina'), često prikazivali glamurozne žene koje bi uživale u svojim proizvodima.

Korišćenje droge je u Americi bilo na vrhuncu 1979. godine, kad je jedan od 10 Amerikanaca redovno konzumirao ilegalne narkotike. Tokom 1970-ih, kokain je postao droga za bogate jer je bio skup i predstavljao statusni simbol, pa se tvrdilo da ne ostavlja ozbiljne posledice.

Njegova je cena pala sredinom 1980-ih, kad ga je redovno koristilo šest miliona Amerikanaca.

Neverovatni oglasi predstavljaju i 'hot box' za testiranje kvaliteta droge, kao i srebrnu ploču za 'rezanje' kokaina.Oglasi uključuju i mnoge skupocene dodatke poput srebrnih privezaka, zlatne nožiće i ukrašene kašičice. Ti novi izumi tvrdili su da olakšavaju uzimanje kokaina, i da će korisnici sve moći da upotrebe bez da išta ostane neiskorišćeno.

Jedan proizvod čak tvrdi da izvlači vlagu iz kokaina, kako bi on bio kao 'sneg', a ne 'bljuzga', dok je u drugom slučaju reč o malom skladištu koji tvrdi da će se rešiti bilo kakvih grudvica ili otpada.Mnogi oglasi kao da su kopije nekih popularnijih proizvoda za široku upotrebu, a kasnije su počeli da se oglašavaju i mini usisavači, kao i proizvodi za merenje koji se mogu koristiti i kao zviždaljka.

Neki su se pak fokusirali na ono što sledi nakon zabave, pa je tako jedan proizvođač napravio tečnost koju ste mogli koristiti nakon partija, kad vas 'zaboli nos', dok su drugi nudili potpuni oporavak nosa, tačnije uz pomoć njihovih slamki ('oralnih gutača') mogli ste pošmrkati kokain ravno do pluća.

(Daily Mail)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track