(FOTO) Život na ivici: 10 litica sa kojih pogled oduzima dah
Foto: Profimedia

(FOTO) Život na ivici: 10 litica sa kojih pogled oduzima dah

Ludi svet -
Da li ste ikada zamišljali da živite na vrhu planine ili na litici, sa koje se pruža takav pogled da vam naprosto dođe da raširite krila i poletite

Da li uživate u naletu adrenalina kada pogledate s vrha neke zgrade, ili planine ili pak, kroz prozor aviona? Da li ste ikada zamišljali da živite na vrhu planine, ili na litici, sa koje se pruža takav pogled da vam - naprosto dođe - da raširite krila i poletite? Newsweek.rs je napravio listu 10 poznatih svetskih litica koje oduzimaju dah.1. Al Hadžara (Jemen)

Al Hadžara je istorijski grad na litici u jemenskim planinama Haraz, zapadno od Manakaha.

Jedna je od najneverovatnijih atrakcija ove zemlje, do koje je, zapravo, prilično lako doći.2. Rokamadur (Francuska)

Rokamadur je seoce sagrađeno na kamenoj uzvišici klanca reke Alze u jugozapadnoj Francuskoj. Kuće u Rokamaduru kao da su iznikle iz stene. 3. Bonifacio (Francuska)

Bonifacio je predivan grad u južnom delu Korzike. Gledano sa mora, ovo mesto podseća na grad iz bajki svojim sjajem iznad stena i morskih talasa. 4. Moher (Irska)

Hridi Moher (ili litice Moher) dobile su svoje ime od starog utvrđenja koje je nekad postojalo na najjužnijoj tački litice. Nalazi se na atlantskoj obali Kaunti Klera u Irskoj.5. Bele litice Dovera (Engleska)

Ove engleske litice se protežu istočno i zapadno od Dovera, u britanskoj provinciji Kent. Visoke su i do 106 metara i mogu se jasno videti sa druge strane La Manša, iz Francuske. 6. Litice Etretat (Francuska)

Ove litice sastavni su deo francuske azurne obale i visoke su oko 100 metara. 7. Kastelfoli de la Roka (Španija)Kastelfoli de la Roka (Selo u kamenu) jedno je od najlepših mesta u Kataloniji. Izgrađeno je na bazaltnim liticama između dve reke.

Površina čitavog sela je manja od 800 metara kvadratnih. Sve kuće su napravljene od vulkanskog stenja. 8. Mesa Verde (Kolorado, SAD)

Preikestolen ili Propovedna stena je jedna od najpoznatijih turističkih atrakcija u Norveškoj. Skroo potpuno ravna litica površine 25 x 25 metara sa oštrim padom od preko 600 metara u fjord naprosto oduzima dah.Pogledajte jon na portalu Newsweek.rsGradovi fatamorgane: Ovih sedam gradova je napravljeno samo za turiste (FOTO)Deset nepoznatih seks epizoda iz istorije: Generalove prostitutke i mali ponos Napoleona (FOTO, VIDEO)Sedam neobičnih fenomena čiji je tvorac majka priroda (FOTO)Devet govora koji su promenili svet (FOTO)Ko vlada svetom: Pogledajte Forbsovu listu najmoćnijih ljudi 2015. Godine

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track