FENOMENI KOJI ZAISTA ODUZIMAJU DAH: Ovo definitivno nije normalno, ali postoji!
Foto: Ilyke

Savršeno!

FENOMENI KOJI ZAISTA ODUZIMAJU DAH: Ovo definitivno nije normalno, ali postoji!

Ludi svet -
Određeni prirodni fenomeni umeju da budu zastrašujući poput poplava, požara, zemljotresa, tornada...Ipak, s druge strane postoje i oni koji ostavljaju bez daha.

Predstavljamo vam one koji zaista postoje iako deluju potpuno nerealno!1. Crvena plimaNe ovo nije deo iz filma "Isterivači duhova 2". Crvena plima je fenomen izazvan cvetanjem algi tokom kojeg alge postaju toliko brojne da menjaju priobalnim vodama.

2. Lisičja vatra

Takođe poznata i kao "bajkovita vatra", ovaj fenomen je rezultat prirodne bioluminscence koja se pojavljuje kod nekih vrsta gljiva koje žive na trulom drveću. Čak i šumama treba noćno svetlo.

3. Kolumnar BasaltOve obično šestougaone kolone formiraju se iz relativno brzog hlađenja protoka lave. Pored toga što izgleda super, može da bude sjajna igra "školice".

4. Vatrena dugaLukovi ili vatrena duga kako su poznatiji, je zapravo optički fenomen izazvan kristalima leda u obliku ploče u cirusnim oblacima ili kada magični poni poleti kroz vazduh.

5. HabubHabub je tip intenzivnog olujne prašine koju nosi atmosferska gravitacija struje, takođe je poznata i kao atmosferski front. Habubsi se javljaju redovno u sušnim područjima širom sveta.

6. Mamatus oblaciOvi maršmelov oblaci su redak primer oblaka koji tonu u vazduh. Ponekada deluju jako zlokobno, ali oni su bezopasni i to ne znači da se formira tornado, to je obična zabluda.

7. Kora duginih bojaNema potrebe da nameštate boju na svom monitoru. Kora boje duge na eukaliptusu lista se u drugačije vreme, kroz stvaranje širokog spektra različitih boja dok kora sazreva.

8. Svetlosni stuboviSvetlosni stubovi su atmosferski optički fenomen u formi vertikalne linije svetla koja se pojavljuje kako bi izdužila izvor svetlosti.

9. Vatronadoi

A mislili ste da su regularni tornadi strašni? Popularno nazvani vatronadi su vatreni tornadi gde se vatra vrti stvarajući divlje požare.

10. Plave rupePlave rupe dobile su ime zbog tamno plave boje na površini vode. Ovo je u principu samo refleksija neba u vodi kada se gleda iz letelice. Površina vode u nekim rupama može da bude tamnija, pa čak i blatnjava, ali duboka voda ispod je obično jako čista.

(ilyke)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track