RUSI OBRNULI IGRICU ŠTO SE LJUBIMACA TIČE: U jednosobnom stanu čuvaju OPASNU divlju ŽIVOTINJU, na ovo bi se retko ko USUDIO! FOTO
Foto: Printscreen/Instagram

baš neverovatno

RUSI OBRNULI IGRICU ŠTO SE LJUBIMACA TIČE: U jednosobnom stanu čuvaju OPASNU divlju ŽIVOTINJU, na ovo bi se retko ko USUDIO! FOTO

Ludi svet -

Aleksandar i Marija Dmitrev su mladi par iz Rusije koji poslednje tri godine živi sa planinskim lavom.

Mačke su među prva dva najčešća kućna ljubimca širom sveta, ali mačka sa kojom Aleksandar i Marija Dmitrev žive u svom malom jednosobnom stanu je malo drugačija.

planinski lav, puma, kuguar
foto: Printscreen/Instagram

Mesi je trogodišnja puma, druga po veličini mačka u Americi, posle jaguara. U divljini se smatra predatorom, ali Mesi je rođen u malom zoološkom vrtu i veći deo svog života proveo je kao kućna mačka, pa se u osnovi za sada ponaša kao ogromna mačka. Dmitrijevi su svesni da je Mesi predator koji će, u jednom trenutku, testirati svoju snagu da utvrdi ko je glavni u kući, ali su preduzeli korake da zadrže njegovu divlju stranu pod kontrolom.

Aleksandar i Marija, oboje školovani psiholozi, oduvek su voleli mačke, ali nikada nisu sanjali da će zapravo deliti svoj dom sa planinskim lavom.

Njihova bezdlaka mačka, Kira, uvek im je bila dovoljna, ali 2018. godine, kada su čuli da novorođenom mladuncu pume u lokalnom zoološkom vrtu u Penzi bilo je ozbiljno potrebna medicinska pomoć, nisu mogli samo da sede.

Njih dvoje opisuju zoološki vrt u kom životinje žive u malim ograđenim prostorijama gde posetioci ulaze da ih maze, pa su odlučili da ovom bolesnom mladuncu pruže veće šanse za život. Mladi par je znao da će, ako ne izbave mladog planinskog lava, verovatno umreti, ali takođe su znali da im zoološki vrt neće samo dati mladunca. Zato su odlučili da ga kupe i bili su iznenađeni kada je zoološki vrt prihvatio. Doneli su Mesija kući i uspeli da ga neguju do ozdravljenja, ali nije trebalo dugo da shvate da ako žele da ga zadrže, moraju da izvrše neka prilagođavanja u svom domu.

planinski lav, puma, kuguar
foto: Printscreen/Instagram

Mesi se uglavnom ponaša kao velika mačka, ali upravo ta veličina je stvorila neke probleme. Aleksandar i Marija pretvorili su hodnik stana u glavno sedište , obloživši zidove bambusovim pločama koje su prikladnije da izdrže njegove oštre kandže i lako se mogu zameniti. Takođe su doneli veliko stablo na koje se može da se popne, zajedno sa malim skrovištem na dnu. Ali Mesijevo omiljeno mesto u kući je prozor kupatila, odakle može da vidi nepregledne travnjake oko stambene zgrade.

Aleksandar i Marija Dmitrev brzo su shvatili da im treba način da Mesija drže u šaci ako žele da žive zajedno u harmoniji, ali dresura planinskog lava nije nešto za šta su bili spremni. Srećom, pronašli su trenera pasa koji je voljan da svog neobičnog ljubimca uključi u jedan od svojih časova, a rezultati su bili impresivni. Mesi sada sledi osnovne komande poput „sedi“, „ostani“, „dođi“ i „ne“, pa čak i bude na povodcu.

planinski lav, puma, kuguar
foto: Printscreen/Instagram

Vežbanje je zaista važno za Mesijevu dobrobit, ali on u stvari nema mesta za to u stanu Dmitrijevih i nije baš da ga mogu jednostavno pustiti u lokalni park, pa činjenica da je obučen da bude na povocu je zaista važno. Dakle, ako se nađete u Penzi u Rusiji, možda ćete naići na zaista čudan prizor - nekoga ko šeta odraslog planinskog lava na povocu. Dosadašnja iskustva para sa Mesijem bila su „neverovatno pozitivna“, ali oboje priznaju da život sa velikom mačkom ima svojih izazova.

planinski lav, puma, kuguar
foto: Printscreen/Instagram

Za početak, stalna pažnja znači da ne mogu da odmore ili čak da se druže sa prijateljima. Takođe ne dolazi u obzir negovatelj mačaka za ovu veličinu. Zatim postoji potreba za sirovim mesom u Mesijevoj ishrani, što može koštati i do 600 dolara mesečno. Sledeći cilj Aleksandra i Marije je da svoj jednosobni stan zamene za veću kuću, gde Mesiju mogu da ponude prostor koji mu je potreban. Ako uspeju da postignu ovaj cilj, planiraju da za svog ljubimca, uzmu još jednu veliku mačku, nadaju se leoparda, i da Mesi dobije i drugara za igru.

Sudeći prema najnovijim fotografijama na njihovim profilima na društvenim mrežama, Dmitrijevi su uspeli da se presele u veću kuću, a za Messija su uzeli i novog prijatelja. Samo što to nije leopard, već gepard. Mesi je postao pomalo poznata ličnost na mreži na društvenim mrežama, uživajući zavidnih 1.500.000 miliona pratilaca na Instagramu, 1.800.000 miliona pretplatnika na Jutjubu i još mnogo više na drugim platformama.

(Kurir.rs/A.M./OddityCentral)

Bonus video:

00:15

DA LI JE OVO NAJJAČI SNIMAK NA SVETU? VIDEO SELFI SRUŠIO INTERNET: Legenda do legende, sve puca od ŠARMA i MIŠIĆA!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track