PRE BIH UMRLA NEGO DA BUDEM RUŽNA: BIZARAN TREND s interneta za kojim su devojke POLUDELE, a može ozbiljno UGROZITI ZDRAVLJE VIDEO
Foto: Printscreen/Tik Tok

SVE ZA LEPOTU

PRE BIH UMRLA NEGO DA BUDEM RUŽNA: BIZARAN TREND s interneta za kojim su devojke POLUDELE, a može ozbiljno UGROZITI ZDRAVLJE VIDEO

Ludi svet -

Za koji mesec zamenićemo zatvoreniju zimsku garderobu, za onu letnju, lepršavu, koja otkriva znatno više kože. Shodno tome, mnoge devojke širom sveta prelazak iz hladnog u toplo godišnje doba žele da dočekaju spremne - sa bronzanim tenom, zbog čega već uveliko počinju sa solarijumima.

Međutim, iako je poznato da solarijumi i razni preparati za samopotamnjivanje nisu najzdravija opcija, i dalje su i te kako popularni. Sada, bjuti tržište lansirao je jedan proizvod - sprej za nos, koji će svaku njegovu korisnicu potamneti iznutra!

"Za 10 dana bez solarijuma do savršenog tena", obećava ovaj bizarni proizvod, a stručnjaci upozoravaju ljude da ga nikako ne koriste!

Još bizarnije je to što proizviđači kažu i da ne mora da se prska samo u nos, već u bilo koji drugi telesni otvor. Ipak, iz razumljivih razloga, aplikacija putem nozdrva je najčešća, ali u svakom slučaju treba znati da je ovaj proizvod opasan!

Mnoge influenserke sa društvene mreže TikTok počele su da reklamiraju ovaj proizvod, zbog čega je njegova prodaja "eksplodirala".

"Radije ću da umrem nego da budem ružna. Ako mi ovo oduzme 10 godina života, neka tako bude, ionako ne želim da ostarim", poručuje tako jedna tiktokerka, koja svojim brojnim pratiocima savetuje da obavezno kupe ovaj proizvod.

Nastala je prava pomama za ovim proizvodom, pa su brojne devojke koje su uverene da, "ako su preživele solarijum, preživeće i ovo", ne shvatajući da štetne posledice i solarijuma i ovog spreja nisu trenutne, već se mogu ispoljiti dosta kasnije.

Eksperti već upozoravaju da se ovi sprejevi sastoje od dosta neregulisanih i nedozvoljenih supstanci, a da je moguće da ostavljaju posledice po zdravlje.

lekar, doktor, stres
foto: Shutterstock

Jedan od glavnih sastojaka je melanotan, sintetička hemikalija koja stimuliše telo da proizvodi melanin. Pored brojnih nuspojava melanotana koje se i dalje ispituju, za sada je sigurno da, iako zaista "tera" telo da potamni, takođe dovodi do pojačane erekcije.

Pored toga, česte nuspojave upotrebe melanotana su i mučnina, promena u krvnom pritisku, glavobolje, crvenilo. Može da učini da mladeži i pege potamne, a naučnici pokušavaju da ispitaju da li može da dovede i do melanoma.

Online kupovina, Hangar, Universal Food, Folinomel, Policistični jajnici, Anovulacija, Sterilitet, Opadanje kose, Mioinozitol, Melatonin, Folna kiselina
foto: Profimedia

Melanotan se i dalje ispituje i spada u red neregulisanih supstanci, zbog čega ga proizvođači ovih sprejeva koriste na svoju ruku, pa je koncentracija i njegova interakcija sa drugim aktivnim sastojcima potencijalno opasna.

Budući da se ovaj sprej koristi uglavnom u nozdrvama, nuspojave su još jače.

"Nazalni sprejevi rade tako što ispuštaju fini oblak tečnosti u nazalni mukus koji je bogat krvnim sudovima i pruža direktan put u krvotok", objašnjava dr Meri Torton za "huffpost.com".

doktorka, doktor, lekar, lekarka
foto: Profimedia

Antea Tonks (35) za "Dejli Mejl" kaže da je par nedelja koristila ovaj sprej zbog kojeg je hospitalizovana, jer je zbog nuspojava doživela srčani udar.

"Spremala sam čaj kada mi se odjednom strašno zavrtelo u glavi, toliko da sam ključalu vodu prosula sebi po nogama. Vratila sam se u krevet misleći da će mi biti bolje, međutim na kraju sam hospitalizovana. U mojoj porodici nema srčanih bolesnika, ja vodim relativno zdrav život. Sve se svodi na taj sprej", objašnjava ona.

antea tonks
foto: Printskrin/Facebook

Inače, ovaj sprej se koristi tako što se uprska u nos dva puta dnevno, a koristi se sedam do deset dana. Mnoge influenserke ga prskaju pre odlaska u solarijum, kako bi imale što bolje rezultate.

Reklame se mogu naći svuda po internetu, a britanski lekari apeluju na ljude da ih ne koriste jer njihov sastav nije dovoljno ispitan, i da se njihova upotreba ne preporučuje ni u kakvom slučaju.

(Kurir.rs/Blic Žena)

Bonus video:

13:45

SAVET DERMATOLOGA KOD OPEKOTINA KOŽE: Šta da radite kada izgorite na suncu?

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track