KUD AMERI, TU I ONI: ČAJKOVSKI izbačen i iz Svetske federacije međunarodnih muzičkih takmičenja - SA TRENUTNIM DEJSTVOM!
Foto: Printskrin Youtube

Nema kraja

KUD AMERI, TU I ONI: ČAJKOVSKI izbačen i iz Svetske federacije međunarodnih muzičkih takmičenja - SA TRENUTNIM DEJSTVOM!

Ludi svet -

Većinom glasova na generalnoj skupštini Svetske federacije međunarodnih muzičkih takmičenja (WFIMC) podržano je izbacivanje svih događaja koje finansira ruska vlada i to, kako je rečeno – sa trenutnim dejstvom!

Na udaru se našlo i sve što ima veze sa Petrom Iljičem Čajkovskim, proslavljenim ruskim kompozitorom iz perioda poznog romantizma, iako su do juče u ovoj federaciji tvrdili da „dela ovog velikana koji je trijumfalno nastupao u Americi imaju više zapadnih i internacionalnih elemenata koje je uspešno kombinovao s elementima ruske narodne muzike“, kao i da mu „nema ravnog“.

Srbi, Rusi, Turci, Istorija, Rat, Kompozitor, Ko, Petar, Srpsko-ruski Marš, Iljič, Čajkovski, Vosjka
foto: Profimedia

U izjavi predsednika federacije Pitera Pola Kajnrata i generalnog sekretara Florijana Rima se kaže:

„Mnogi laureati takmičenja Čajkovski su među vodećim umetnicima današnjice. Međutim, suočeni sa brutalnim ratom Rusije i humanitarnim zločinima u Ukrajini, WFIMC kao apolitična organizacija ne može da podrži ili ima takmičenje koje se finansira i koristi kao promotivno sredstvo od strane ruskog režima.“

Tako „apolitični“ tvrde da im je prvi i najvažniji cilj da budu aktivna podrška mladim umetnicima, a sada su to prvestveno oni iz Ukrajine.

„Posebno u vremenima rata, verujemo da je od suštinskog značaja da održavamo dijalog sa onima koji nam veruju i koji dele naše vrednosti, na isti način kao što mi verujemo njima.“

Zastava Ukrajine, Zastava Rusije
foto: Profimedia, Shutterstock

Osnovana 1957. godine, Svetska federacija međunarodnih muzičkih takmičenja je globalna mreža međunarodno priznatih organizacija posvećenih identifikaciji perspektivnih mladih talenata u muzici. WFIMC je do sada pružala smernice koje imaju za cilj umetničku izvrsnost, integritet i pravičnost, postavljajući globalno priznat standard. Ali...

Federacija se trenutno sastoji od preko 110 međunarodnih muzičkih takmičenja i drugih institucija koje služe mladim muzičarima koji stvaraju međunarodne karijere. Sada tu nema mesta ni za „r“ od Rusa.

Inače, međunarodno takmičenje Čajkovski održava se svake četiri godine u disciplinama klavira, violine, violončela, drvenih duvačkih i limenih instrumenata. Poslednje, 16 - to po redu takmičenje održano je 2019. Sergeje Dogadin i Zlatomir Fung su pobedili izvodeći dela Čajkovskog na violini i violončelu.

Svetsku divu Anu Netrepko izbacili kao kofer iz Metropoliten opere

Rusi su, a prvi na meti je bio Čajkovski koji se sigurno u grobu prevrće, prethodno proterani iz Hrvatske, isključeni sa predstojećeg takmičenja violinista Sibelijus, violončelistkinji Anastasiji Kobekinovoj otkazani su nastupi u Švajcarskoj iako se izjasnila kao protivnik rata u Ukrajini, gradonačelnik Minhena je dao otkaz ruskom dirigentu, svetska diva Ana Netrebko isterana je bez pardona iz njujorške Metropoliten opere...

Ana Netrepko
foto: EPA FLORIAN WIESER

Kurir.rs/The Strad/B.M.

Bonus video:

03:52

OVAKO ĆETE PREPOZNATI TEŽAK POREMEĆAJ IMUNOG SISTEMA: Retka bolest koja KOSI LJUDE, otkriva se PRETEŠKO!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track