ZNATE LI ŠTA SE DOGAĐA SA TELOM NAKON SMRTI? Postoji proces koji se dešava ODREĐENIM REDOSLEDOM: Sve kreće od OVOG trenutka!
Foto: Profimedia

NEVEROVATNO

ZNATE LI ŠTA SE DOGAĐA SA TELOM NAKON SMRTI? Postoji proces koji se dešava ODREĐENIM REDOSLEDOM: Sve kreće od OVOG trenutka!

Ludi svet -

Kada umremo, naše telo prolazi kroz nekoliko procesa pre nego što se konačno pretvori u prah.

Srce prestaje da kuca i krv se skuplja

Od trenutka srce prestane da kuca, lekari zvanično proglašavaju osobu mrtvom i određuju vreme smrti. Nakon toga, svi delovi tela će početi da umiru različitim brzinama. Srce više ne pumpa krv po telu, pa se ona skuplja u arterijama i venama.

Mrtvak, Mrtav, smrt
foto: Profimedia

Telo menja boju

Kada krv prestane da cirkuliše, zbog gravitacije se taloži u donjem delu tela. Telo izgleda malo plavo, a neki delovi su veoma bledi.

Algor mortis ili mrtvo hlađenje

Algor mortis se javlja kada telo počne da se hladi. Standardna telesna temperatura treba da bude 37 stepeni Celzijusa, ali nakon smrti telo gubi ovu temperaturu za oko 0,8 stepeni svakog sata.

Rigor mortis ili mrtva ukočenost

Nekoliko sati nakon smrti javlja se rigor mortis, odnosno ukočenost tela. Ovo se dešava zbog smanjenja nivoa adenozin trifosfata (ADT). Proces obično počinje ukrućenjem očnih kapaka i mišića vrata.

smrt
foto: Profimedia

Trzanje

Iako je osoba preminula, njeno telo i dalje može da se trza i kreće satima nakon smrti.

Lice je 'spljošteno'

Ironično, kada osoba umre, njeno lice se zapravo spljošti, a linije nestaju dok mišići prestaju da se skupljaju.

Creva se prazne

Dok se većina tela steže zbog smrtonosne ukočenosti, postoje neki delovi koji se zapravo olabave - uključujući sfinkter. Razlog za to je taj što kada je osoba živa, sfinkter kontroliše mozak - koji je sada mrtav.

Smrt
foto: Profimedia

Telo emituje truo miris

Gnjili mirisi su rezultat odumiranja ćelija u telu koje oslobađaju enzime da obaveste obližnje bakterije i gljivice da je nešto umrlo.

Telo napadaju živi organizmi

Nakon što bakterije i gljivice pronađu put unutra, telo će biti napadnuto od insekata kao što su mišari i brašnaste bube. Oni će položiti svoja jaja iz kojih će se kasnije izleći crvi.

Neobični zvuci

Kada nastupi ukočenost, tela mogu da ispuštaju mnogo različitih zvukova, uključujući dahtanje, škripanje i podrigivanje.

Smrt, Leš
foto: Profimedia

Bakterije izjedaju creva

Većina ljudi već zna da je ljudska creva puna bakterija. Kada je osoba živa, imuni sistem drži bakterije pod kontrolom. Ali kada umre i imuni sistem više ne funkcioniše, bakterije počinju da 'divljaju' - i jedu creva.

Izbočenje očiju i otok jezika

Razlaganje creva oslobađa gasove. Ovi gasovi zatim uzrokuju izbočenje očnih jabučica i oticanje jezika.

Truljenje

Do truljenja dolazi kada naše ćelije nastave da se razgrađuju i kohezija tkiva se gubi dok proteini počinju da se razgrađuju.

mrtvačnica, smrt
foto: Profimedia

Koža postaje labava

Kako gasovi razgradnje počinju da se akumuliraju, koža počinje da se odvaja od kostiju i mišića i postaje 'labava'.

Kosti se raspadaju

Kosti su poslednja stvar koja se lomi. Taj proces počinje kada bakterije, gljivice i drugi organizmi stignu do kosti. Kada se kosti razgrađuju, ostaje hidroksiapatit, mineral kostiju koji se pretvara u prašinu.

(Kurir.rs)

Bonus video:

02:59

OTKRIVEN PROTEIN KOJI KONTROLIŠE ŽIVOT I SMRT FOLIKULA DLAKE! Doktorka za Kurir TV objasnila da li to rešava problem ćelavosti

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track