IZUM: Ovce šišale travu usred Pariza

Povratak prirodi

IZUM: Ovce šišale travu usred Pariza

Ludi svet -
Firma "Ekomuton" (ekoovca) trenutno raspolaže sa 260 ovaca, koje brste travnjake mnogih uglednih francuskih kompanija, među kojima je i nacionalni gasni gigant "Gaz de Frans". U "Ekomutonu" planiraju da broj svojih ovaca do kraja 2013. povećaju na preko 600

PARIZ - Većnica francuske prestonice je ove nedelje, umesto kosilica na gas koje zagađuju vazduh, angažovala manji broj ovaca za "šisanje" travnjaka po gradskim parkovima.

Četiri ovce s jednog ostrva u blizini obala Bretanje trenutno brste travnjake koji okružuju zgradu Pariskog arhiva, izveštava AP.

Prošle godine su u parku Tiljerije, koji od 17. veka krasi centar Pariza, u istu svrhu uspešno testirane dve koze, ali to je bila privatna inicijativa.

Sličan ekperiment u jednom parku na obodu Pariza je čak pokazao da je ovčiji izmet pravi "blagoslov", budući da su se zahvaljujući njemu u ovaj park vratile laste kojih tu nije bilo godinama. Izmet je, naime, privlačio sitne insekte kojima su se laste hranile.

Stručnjaci ističu da ovčiji i koziji izmet ne zagađuje travnjake, već se u roku od nekoliko dana mrvi u prah bez mirisa, koji predstavlja odlično đubrivo za travu.

Osim toga, korišćenje ovaca za sređivanje travnjaka košta upola manje nego upotreba kosilica.

Mnogo pre nego što su se gradski organi odlučili za ovu opciju, jedan broj privatnih firmi u francuskoj prestonici je počeo da koristi ovce za sređivanje svojih travnatih površina.

Firma "Ekomuton" (ekoovca) trenutno raspolaže sa 260 ovaca, koje brste travnjake mnogih uglednih francuskih kompanija, među kojima je i nacionalni gasni gigant "Gaz de Frans". U "Ekomutonu" planiraju da broj svojih ovaca do kraja 2013. povećaju na preko 600.

Direktor te kompanije Silvijan Žirar ističe da je i sam iznenađen uspehom projekta s ovcama, za koji su se već zainteresovale mnoge zermlje, među kojima Britanija, Nemačka, Belgija i Rusija.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track