ZARAZNA BOLEST: Depresija se dobija od prijatelja i partnera

Prenosno

ZARAZNA BOLEST: Depresija se dobija od prijatelja i partnera

Ludi svet -
Pesimizam je zarazan i takvo orkuženje negativno utiče na psihu zadovoljnih ljudi

VAŠINGTON - Depresija je zarazna, a najčešće je možete zaraditi od prijatelja i partnera koji se konstantno žale i pesimistično gledaju na budućnost, pokazala je nova studija američkih stručnjaka! Eksperti sa Univerziteta u Indijani pratili su šest meseci ponašanje studenata dobrovoljaca koji su bili okruženi osobama sa simptomima depresije i došli do zaključka da je njihov pesimizam zarazan i da takvo orkuženje negativno utiče na psihu zadovoljnih ljudi, prenose elektronski mediji.

Naučnici su taj fenomen nazvali "kognitivna ranjivost" i opisali ga kao važan okidač depresije i nešto čime se treba pozabaviti u borbi protiv depresije. "Osoba koja negativno reaguje na stresne događaje u životu, svoj pesimizam i osećaj nezadovoljstva prenosi na ljude sa kojima provodi mnogo vremena, najčešće partnere ili prijatelje", rekao je vođa studije dr. Džerald Hefel.

Hefel i njegov tim su takođe uparili i studente-dobrovoljce sa cimerima koji nisu bili skloni depresiji i zaključili da je došlo do smanjenja negativnih misli kod dobrovoljaca, odnosno da je pozitivno okruženje važno za optimističan stav u životu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track