NA POSAO: Italiji nedostaje 6.000 pica majstora

Deficit

NA POSAO: Italiji nedostaje 6.000 pica majstora

Ludi svet -
Ovo zanimanje, danas, najčešće obavljaju strani radnici, posebno Egipćani koji su preuzeli većinu picerija u Rimu, Milanu i Torinu

MILANO - Italija se trenutno suočava sa ozbiljnim manjkom picajola, tj. pica majstora i za taj posao upražnjeno je 6.000 radnih mesta, pokazuju podaci italijanske strukovne federacije.

Uprkos ekonomskoj krizi i visokoj stopi nezaposlenosti, Italijani nerado prihvataju posao picaj majstor, najviše zbog radnog vremena i niske plate. Ovo zanimanje, danas, najčešće obavljaju strani radnici, posebno Egipćani koji su preuzeli većinu picerija u Rimu, Milanu i Torinu."Rekao bih da oko 80 odsto Egipćana na radu u Italiji završe kao pica-majstori", kazao je Amadeo Al-Vikel za londonski Telegraf.

"Mi smo dobri u tome, jer smo naviknuti na težak rad", naveo je ovaj ugostitelj koji je pre 12 godina došao iz Kaira u Rim gde je otvorio vlastitu piceriju. "Italijani više vole kancelarijski posao, da rade šest sati dnevno, pet puta nedeljno, sa klimom na radnom mestu. Nisu spremni da "rintaju" deset ili dvanaest sati dnevno", objasnio je on.

"Za većinu Italijana posao picajola je ponižavajući, težak fizički rad", kazao je Alesandro Rosi, vlasnik jedne druge picerije u italijanskoj metropoli."Mladi Italijani žele skupe automobile i elegantnu odeću, ali nisu spremni da prihvate ovakav posao. Prazninu zato popunjavaju Egipćani, Filipinci i Arapi", zaključio je on.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track