Kinez školarac napisao grafit na zidu starom 3.500 godina!?
Foto: Rts

Osramotio naciju

Kinez školarac napisao grafit na zidu starom 3.500 godina!?

Ludi svet -
Zbog natpisa „Ding Đinghao je bio ovde“ roditelji dečaka su uputili javno izvinjenje čitavoj naciji i egipatskim vlastima

LUKSOR - Na 3.500 godina starom zidu sa hijeroglifima Hrama u Luksoru, pojavio se grafit „Ding Đinghao je bio ovde“.

Turisti iz Kine koji su ga prvi uočili, bili su, najblaže rečeno, zgroženi.Svega nekoliko nedelja nakon što je Kina predstavila novi zakon koji turiste upozorava da se na putovanjima ne smeju ponašati necivilizovano, jedan školarac je osramotio „čitavu naciju".Naime, kineski turisti u drevnom egipatskom Hramu u Luksoru bili su, najblaže rečeno, zgroženi kada su primetili na kineskom grafit „Ding Đinghao je bio ovde", na 3.500 godina starim hijeroglifima na zidu hrama!Uz ovu fotografiju koju su objavili stoje i komentari kojima izražavaju najdublju osudu zbog vandalskog čina.Turista, potpisan kao Šen, je rekao: „To je bio najtužniji trenutak tokom mog boravka u Egiptu, bilo me je stid. Pokušali smo da izbrišemo tu sramotu maramicom, ali je bilo teško, pošto nismo smeli da koristimo vodu na 3.500 godina starom zidu".„Svih 14 ljudi u grupi je ćutalo satima", dodao je.Fotografija je dovela do onlajn istrage kojom je otkriven Dingov identitet – mesto i datum rođenja, u koju školu ide...Roditelji ovog 15-godišnjaka iz Nanđinga bili su prinuđeni da upute javno izvinjenje čitavoj naciji zbog ponašanja njihovog sina. „Izvinjavamo se egipatskim vlastima i kineskom narodu. On je shvatio da je pogrešio i molimo za vaš oproštaj. Dajte mu šansu da ispravi ono što je učinio", rekli su za lokalni list Modern ekspres.

Uspeli da očiste grafit

Egipatski stručnjaci uspeli su da očiste grafit sa zida hrama u Luksoru. Eksperti su procenili štetu i zaključili da je grafit na 3.500 godina starom reljefu površinska šteta.Grafit "nije došao u kontakt sa glavnim slojem reljefa već samo sa gornjim", rekao je Mansur Boreik, šef odeljenja antikviteta u Luksoru.

http://www.youtube.com/watch?v=udVobN1QRQ4

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track