INVAZIJA: Moljci osvojili Madrid!

Nezvani gosti

INVAZIJA: Moljci osvojili Madrid!

Ludi svet -
Širom grada, stanovnici razmenjuju priče o noćnim bitkama sa moljcima koji privučeni svetlom ulaze u spavaće sobe, izmišljen je ceo žanr novih šala u vezi sa moljcima

MADRID - Milioni moljaca ugušili su Madrid posle prolećnih kiša, velikih vrućina i vetra koji je ove neželjene goste doneo u glavni grad Španije.

Širom grada, stanovnici razmenjuju priče o noćnim bitkama sa moljcima koji privučeni svetlom ulaze u spavaće sobe, izmišljen je ceo žanr novih šala u vezi sa moljcima, a ovi insekti su postali i jedna od vodećih tema na Tviteru.

Niko sa sigurnošću ne zna odakle su došli. Rodžer Vila, istraživač u evolutivnoj laboratoriji u Barseloni je na osnovu fotografija identifikovao tri vrste moljaca: gamu, noktuu i katokalu. Mnogi su doleteli u glavni grad sa juga Španije, ali su drugi u zemlju stigli iz severne Afrike preko Gibraltara, rekao je on.

"Ovo što se dogodilo je rezultat specijalnih klimatskih uslova", objasnio je on. Posle svežeg, kišovitog proleća idealnog za vegetaciju kojom se gusenice hrane nastupilo je vrelo vreme zbog kojeg su moljvi masovno počeli da izlaze iz svojih opni i to u isto vreme. Leteći insekti koji ne predstavljaju nikakav rizik po zdravlje ili odeću, najverovatnije su u Madridu završili zahvaljujući vetrovima koji su ih tamo naneli, rekao je Vila.

"Životni vek im je oko nedelju dana pa će sasvim sigurno uginuti za nekoliko dana. Jedino je pitanje da li će ih još stići u nekom momentu", dodao je on.

Hoze Marija Kamera, veterinar iz Madrida, kaže da je grad preplavljen moljcima a da stanovnici zovu gradske zvaničnike da bi se žalili da u stanu imaju od dva tri do neverovatnih 150.

"Prva reakcija je bila nervoza, potom zainteresovanost a na kraju ironija i šale", rekao je on. Mnogi građani, na primer, krive navijače fudbalskog kluba Atletiko koji je ove godine osvojili španski kup zbog čega su najvijači izvadili svoje šalove koji su dugo stajali. Na Tviteru se pojavio korisnik koji se potpisuje kao "polilla" (moljac na Španskom) i koji redovno zadirkuje građane Madrida porukama tipa "vaši domovi su tako udobni. Zar ne volite zvuk naših krila?"

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track