5 MUDROSTI JEDNOG DEKE: Starost je kao bankovni račun

Sreća je u malom

5 MUDROSTI JEDNOG DEKE: Starost je kao bankovni račun

Ludi svet -
Sreća je nešto o čemu odlučujete unapred. Da li će mi se dopasti soba ne zavisi od toga kako je raspoređen nameštaj, već kako ja rasporedim svoje misli

Jedan čovek star 92. godine, mali, dobro držeći i ponosan, koji je svakog jutra u osam sati bio komplet obučen, sa kosom moderno nameštenom i savršeno obrijan, iako je skoro sasvim slep, danas se doselio u starački dom. Njegova 70-godišnja žena skoro je umrla i time selidbu u dom učinila neophodnom.

Posle mnogo sati strpljivog čekanja u holu doma, ugodno se nasmešio kada su mu rekli da mu je soba spremna. Dok je upravljao svojom šetalicom ka liftu, opisao sam mu njegovu malu sobu, uključujući i roletne koje su bile okačene na prozoru.

"Sviđa mi se", rekao je sa entuzijazmom osmogodišnjaka kome su upravo pokazali novo štene."G. Džons, još uvek niste videli sobu, sačekajte još malo".

"To nema nikakve veze sa ovim. Sreća je nešto o čemu odlučujete unapred. Da li će mi se dopasti soba ne zavisi od toga kako je raspoređen nameštaj, već kako ja rasporedim svoje misli. Već sam odlučio da mi se dopada. To je odluka koju donosim svakoga jutra kad se probudim", odgovrio je.

"Ja imam izbor: mogu da provedem dan u krevetu brojeći teškoće koje imam sa delovima tela koji više ne rade, ili mogu da ustanem iz kreveta srećan zbog onih koji još uvek rade.Svaki dan je poklon, i dok su mi oči otvorene, misliću na novi dan i na sve sretne uspomene koje sam odložio. Baš za ovo doba svog života. Starost je kao bankovni račun. Sa njega podižete ono što ste tu uložili. Moj savet vam je da uložite mnogo sreće u banku sećanja! Hvala vam za vaš deo u banci seećanja. Ja još uvek ulažem!"

Zapamtite pet jednostavnih pravila za sreću:

1. Oslobodite svoje srce mržnje2. Oslobodite svoj um od briga3. Živite jednostavno4. Pružajte više5. Očekujte manje.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track