Hamburger iz epruvete: Najskuplji sendvič na svetu 333.000 evra

Meso proizvedeno u laboratoriji

Hamburger iz epruvete: Najskuplji sendvič na svetu 333.000 evra

Ludi svet -
Meso tog hamburgera proizvedeno je u laboratoriji iz matičnih ćelija krave

U Londonu će na jednom ekskluzivnom okupljanju probrani gosti imati priliku da isprobaju najskuplji hamburger na svetu, koji košta oko 333.000 evra.

Naime, meso tog hamburgera proizvedeno je u laboratoriji iz matičnih ćelija krave.

Otac tog hamburgera je profesor Mark Post sa holandskog univerzitetu u Mastrihtu, koji je godinama radio na istraživanju sintetičkog mesa zahvaljujući jednom anonimnom sponzoru koji bi se mogao, kako se očekuje, pojaviti kao prvi degustator "mesa iz epruvete".

Naučnici se nadaju da će se meso prodavati u supermarketima za pet ili deset godina. U teoriji, matične ćelije samo jedne životinje mogle bi se iskoristiti za proizvodnju milion puta više mesa nego što se dobije od jedne krave.

Kako proizvodnja mesa na dosadašnji način troši mnogo puno vode i hrane, "meso iz epruvete" ekološki je prihvatljivije a organizacije za zaštitu prava životinja već su podržale tu ideju, kao i neki vegetarijanci.

Za potrebe prehrane godišnje se proizvede oko 228 miliona tona, s tim da je maloprodajna vrednost govedine samo u SAD-u oko 74 milijarde dolara. Za svaki kilogram mesa potrebno je od četiri do deset kilograma stočne hrane. Stočarstvo doprinosi emisiji stakleničkih plinova više od transportnog sustava, pa tako 39 odsto metana u svetu proizvede stoka.

Za uzgoj stoke trenutno se troši 70 odsto svih poljoprivrednih resursa, zbog čega su naučnici krenuli u traženje alternativnog načina dobijanja mesa jer će u suprotnom ta namirnica postati luksuzna roba.

I dalje treba rešiti mnoge tehničke probleme kako bi se dobilo meso za kojim će potrošačima pocuriti sline. Pravo meso sastoji se od različitih vrsta ćelija, a ne samo od vlakana koja stvaraju matične ćelije, a koja inače imaju funkciju popravljanja oštećenog mišićnog tkiva.

Hamburger prof. Posta sastoji se upravo od tih vlakana, ali on je u svojim pređašnjim javnim nastupima tvrdio da je moguće dodati masno tkivo i druge sastojke kako bi ukus "mesa iz epruvete" bio ugodan svakom nepcu. Koliko je u tome uspeo, utvrdiće za nedelju dana odabrani degustatori u Londonu.

Potraga za "etički prihvatljivim mesom" bez životinja i dalje traje, čemu svoj uticaj pridaju aktivisti međunarodne organizacije Peta (People for the Ethical Treatment of Animals), koja nudi nagradu u iznosu od milion dolara onome ko proizvede veštačko pileće meso.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track