GLAVNO PITANJE U BRITANIJI: Da li je panda trudna?!
Foto: Youtube

Histerija zahvatila i medije i javnost

GLAVNO PITANJE U BRITANIJI: Da li je panda trudna?!

Ludi svet -
Panda u edinburškom zoološkom vrtu pokazuje znake trudnoće i mogla bi da rodi za nekoliko nedelja, što bi bilo prvi put da mladunče ove životinjske vrste ugleda svetlo dana u Velikoj Britaniji

ŠKOTSKA - Panda u edinburškom zoološkom vrtu pokazuje znake trudnoće i mogla bi da rodi za nekoliko nedelja, što bi bilo prvi put da mladunče te zaštićene i retke životinjske vrste ugleda svetlo dana u Velikoj Britaniji.

Vest je na udarnom mestu britanskih medija i javnost već povlači paralele sa nedavnom medijskom histerijom oko rođenja princa Džordža u Londonu 22. juna.

Panda Tian Tian došla je na svet 2003. u Kinu. U zoološki vrt u Škotsku stigla je 2011. na deset godina po ceni od 600 hiljada funti po godini boravka. Nakon dva neuspešna pokušaja parenja sa mužjakom Jang Guangom, podvrgnuta je veštačkoj oplodnji.

"Još ne možemo u ovoj fazi sa sigurnošću reći da li je Tian Tian gravidna ili ne, iako vidimo znakove koji ohrabruju", rekao je prvi čovek zoološkog vrta Kris Vest.

"Ako se to pokaže tačnim, do porođaja bi trebalo da dođe krajem avgusta ili početkom septembra", dodao je.

Pande su jedna od najugroženijih svetskih vrsta. Prirodno stanište im je u nekoliko planinskih lanaca središnje Kine. Oko 1.600 ih živi u divljini i oko nekoliko stotina u zatočeništvu, uglavnom u Kini.

Reprodukcija je teška jer su ženke plodna samo dva ili tri dana u proleće. Gestacijsko razdoblje traje pet meseci.Vrlo je teško ustanoviti da li je ženka pande gravidna jer su podložne "pseudo trudnoćama" sa vrlo sličnim simptomima. Moguća opcija je ultrazvučni pregled, ali "Tian Tian nije pokazala nikakvu želju da u tome učestvuje, a mi nismo hteli da rizikujemo da nam veterinar ostane bez ruke", kazao je Vest.

Merenje nivoa hormona i proteina, kao i neke promene u ponašanju Tian Tian, međutim, sugerišu da bi zoološki vrt u Edinburgu mogao da dočeka prvo 'britansko' mladunče pande. Ipak, ono će po ugovoru ipak biti vlasništvo Republike Kine.

http://www.youtube.com/watch?v=X765iCVbZxA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track