TESNO: Japanski apartmani veličine kovčega

Staje televizor i polica

TESNO: Japanski apartmani veličine kovčega

Ludi svet -
Stanodavci kažu, da je većina tih mikro stanova izdata mladim stručnjacima koji većinu vremena provode na poslu i napolju, koristeći kabine samo za spavanje

Stanodavci u Tokiju su zbog nedostatka prostora za stanovanje osmislili "geka sema" dom, ili kabine bez vrata i prozora veličine kovčega, koje su naslagane jedne na druge.

Japanski "apartmani" su spolja vrlo slični ormarićima u svlačionicama, a stanovnici Tokija plaćaju i do 500 evra mesečno da bi živeli u njima.

Stanodavci kažu, prenosi portal Građevinarstvo, da je većina tih mikro stanova izdata mladim stručnjacima koji većinu vremena provode na poslu i napolju, koristeći kabine samo za spavanje.

"Geki-sema" dom ima mala vrata i prostor tek toliki da u njega legne odrasla osoba, a može da se namesti polica i smesti mali televizor.

Iako je potrebno vreme za navikavanje, postoji mnogo ubedljivih razloga za smanjivanje životnog prostora, kažu stanodavci u Tokiju, navodeći da manji stanovi koštaju manje, niži su i troškovi struje, grejanja i hlađenja, a smanjuju materijalno posedovanje i omogućavaju život u centralnim gradskim sredinama.

http://www.youtube.com/watch?v=tjfMfHrUGPw

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track