Slušaj vest

Na prvi pogled izgledaju pomalo nestvarno, poput neobične umjtničke instalacije, ali radi se o stvarnom plodu. Kockaste lubenice su, iako neobične, potpuno jestive i "prirodne". Danas su među najpoznatijim japanskim izvoznim proizvodima, iako se zapravo retko jedu. Famozne četvrtaste lubenice vizualno su upečatljive, a u kratkom roku su postale internet senzacija i luksuzni suvenir.

Odakle dolaze četvrtaste lubenice i kako nastaju?

Četvrtaste lubenice prvo su počele da se uzgajaju u Japanu, još 1970-ih, i to iz vrlo praktičnog razloga. Japanski farmeri želeli su da olakšaju skladištenje i transport lubenica, koje zbog svog okruglog oblika zauzimaju puno prostora i lako se kotrljaju. A onda su smislili rešenje. Uzgoj lubenice unutar prozirne plastične kutije kockastog oblika. Kako lubenica raste, ona poprima oblik kalupa - bez ikakvih genetskih modifikacija.

kockasta lubenica profimedia-0786868864.jpg
Kockaste lubenice se uzgajaju u Japanu Foto: Kyodo/Newscom / Newscom / Profimedia

Uzgajaju se dok su još nezrele, pa često ostaju čvrste i bez onog slatkog ukusa na koji smo navikli kod zrelih lubenica. Baš zbog toga četvrtaste lubenice retko završavaju na tanjiru - one su pre vizualni spektakl i luksuzni poklon nego stvarna namirnica u kojoj ćete istinski uživati.

Više su ukras nego jelo

Danas se ove lubenice u Japanu mogu kupiti kao ukras ili poslovni poklon, često upakovane u luksuzne kutije. Cena može da im dostigne i 100 evra (ili više) po komadu, u zavisnosti od sezone i regije. Prodaju se u specijalizovanim prodavnicama, a neki turisti ih kupuju kao suvenir koji simbolizuje japansku preciznost i inovativnost.

kockasta lubenica profimedia-0786868852.jpg
Kockasta lubenica uglavnom nije jestiva Foto: Kyodo/Newscom / Newscom / Profimedia

Osim četvrtastih, japanski uzgajivači otišli su i korak dalje - mogu se pronaći i lubenice u obliku srca, piramide, pa čak i lobanje. Sve to proizvodi se po sličnom principu: postavljanje mladog ploda u kalup željenog oblika i čekanje da priroda napravi svoje.

Međutim, važno je znati - u većini slučajeva te lubenice nisu namenjene za konzumaciju. Ne beru se u trenutku potpune zrelosti, pa nisu ni slatke ni sočne kao obične lubenice. Ukratko, izgledaju genijalno, ali ukusom razočaravaju.

(Kurir.rs/ Index.hr)

Video: kako odabrati slatku lubenicu

Kako odabrati slatku lubenicu? Izvor: Instagram/enticestudio