Jeste li čuli za kockaste lubenice? Da, one zaista postoje i koštaju više od 100 evra, a evo gde se uzgajaju
Na prvi pogled izgledaju pomalo nestvarno, poput neobične umjtničke instalacije, ali radi se o stvarnom plodu. Kockaste lubenice su, iako neobične, potpuno jestive i "prirodne". Danas su među najpoznatijim japanskim izvoznim proizvodima, iako se zapravo retko jedu. Famozne četvrtaste lubenice vizualno su upečatljive, a u kratkom roku su postale internet senzacija i luksuzni suvenir.
Odakle dolaze četvrtaste lubenice i kako nastaju?
Četvrtaste lubenice prvo su počele da se uzgajaju u Japanu, još 1970-ih, i to iz vrlo praktičnog razloga. Japanski farmeri želeli su da olakšaju skladištenje i transport lubenica, koje zbog svog okruglog oblika zauzimaju puno prostora i lako se kotrljaju. A onda su smislili rešenje. Uzgoj lubenice unutar prozirne plastične kutije kockastog oblika. Kako lubenica raste, ona poprima oblik kalupa - bez ikakvih genetskih modifikacija.
Uzgajaju se dok su još nezrele, pa često ostaju čvrste i bez onog slatkog ukusa na koji smo navikli kod zrelih lubenica. Baš zbog toga četvrtaste lubenice retko završavaju na tanjiru - one su pre vizualni spektakl i luksuzni poklon nego stvarna namirnica u kojoj ćete istinski uživati.
Više su ukras nego jelo
Danas se ove lubenice u Japanu mogu kupiti kao ukras ili poslovni poklon, često upakovane u luksuzne kutije. Cena može da im dostigne i 100 evra (ili više) po komadu, u zavisnosti od sezone i regije. Prodaju se u specijalizovanim prodavnicama, a neki turisti ih kupuju kao suvenir koji simbolizuje japansku preciznost i inovativnost.
Osim četvrtastih, japanski uzgajivači otišli su i korak dalje - mogu se pronaći i lubenice u obliku srca, piramide, pa čak i lobanje. Sve to proizvodi se po sličnom principu: postavljanje mladog ploda u kalup željenog oblika i čekanje da priroda napravi svoje.
Međutim, važno je znati - u većini slučajeva te lubenice nisu namenjene za konzumaciju. Ne beru se u trenutku potpune zrelosti, pa nisu ni slatke ni sočne kao obične lubenice. Ukratko, izgledaju genijalno, ali ukusom razočaravaju.
(Kurir.rs/ Index.hr)
Video: kako odabrati slatku lubenicu