ZBOG NJEGA DRHTI EVROPA: Stršljen ubica gubi bitku jedino protiv japanskih pčela! One ga živog spale
Foto: Youtube

Japanski veliki stršljen

ZBOG NJEGA DRHTI EVROPA: Stršljen ubica gubi bitku jedino protiv japanskih pčela! One ga živog spale

Ludi svet -
Grupa od 30 stršljena može da zbriše koloniju pčela od čak 10.000 jediniki za smao jedan sat. Doduše to je kada su u pitanju evropske pčele. Sa onim japanskim stvari idu malo teže

Veliki japanski stršljen je možemo slobodno reći - ubica pčela. Ovaj najveći stršljen na svetu u stanju je da za jedan minut ubije 40 pčela. Ne čudi onda zašto ga naučnici zovu "stršljen iz pakla".

Svake godine u Japanu umre od 30 do 40 ljudi od uboda ovog predatora. Prema poslednjim podacima ovi insekti su viđeni u Francuskoj a Britanija strahuje da će doći i na njihovu teritoriju-

Ovi predatori su toliko nezajažljivi da grupa od 30 može da zbriše koloniju pčela od čak 10.000 jediniki za smao jedan sat. Doduše to je kada su u pitanju evropske pčele. Sa onim japanskim stvari idu malo teže.

Naime japanske pčele su evoluirale i prilagodile se kako bi uspele da opstanu "u društvu" japanskih stršljena.

Evo kako se odvija ovaj nemilosrdni rat.

Japanski stršljeni šalju jednog kao izvidnicu da pronađe koloniju pčela. Kada pronađe koloniju on se spušta na nju kako bi ostavio tragove kako bi ostali stršljeni mogli da je pronađu. Ali tada pčele prelaze u napad. Roj pčela bukvalno okruži stršljena a onda počinju da "vibriraju" krilima i time stvaraju prirodnu mikrotalasnu.

O čemu je reč.

Japanski stršljen može da izdrži tempreraturu od 46 stepeni celzijusovih dok japanske pčele mogu da izdrže još 4 stepena više. Vibrirajući krilima one podižu temperaturu oko stršljena na tačno 47 stepeni.

Rezultat - stršljen je živ ispečen a kolonija bezbedna od napadača.

http://www.youtube.com/watch?v=K6m40W1s0Wc

(EPK)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track