Najnovije vesti

VELIKO PRIZNANJE: Zdravku Šotri uručena Kristalna koala

Najbolja ocena publike

VELIKO PRIZNANJE: Zdravku Šotri uručena Kristalna koala

Pop kultura
Šotrin film "Šešir profesora Koste Vujića" je od osam ostvarenja na prošlogodišnjem 12. Festivalu srpskog filma u Australiji dobio najvišu ocenu publike
1 / 7

BEOGRAD - Ambasadorka Australije u Srbiji Helena Stadert uručila je danas u prostorijama ambasade nagradu "Kristalna koala" reditelju Zdravku Šotri.

Šotrin film "Šešir profesora Koste Vujića" je od osam ostvarenja na prošlogodišnjem 12. Festivalu srpskog filma u Australiji dobio najvišu ocenu publike.
Nagrada se sastoji od skulpture kristalne koale i novčanog iznosa od 1.000 evra.

Reditelj je rekao da je bio prijatno iznenađen i da ga je vest obradovala, jer je "to još jedna nagrada ovom filmu posle nagrade u Rusiji i brojnih glumačkih priznanja na domaćim festivalima".

"Više puta su moji filmovi prikazivani među našim življem u Australiji i imao sam više poziva da odem tamo, ali Australija je tako daleko, a i moje godine su daleko odmakle", kazao je Šotra.

Poznati reditelj je primetio da je posle velike gledanosti i u Srbiji, sa ovom nagradom lepo zaokružen uspeh filma "Šešir profesora Koste Vujića".

"Ključno je da ljudi prepoznaju u toj priči određene vrednosti i nešto iz istorije naše zemlje. Verovatno je sve to bilo ubedljivo za njih i nešto drago", dodao je on.

Na pitanje o novim projektima, Šotra je rekao da bi bilo vreme da završi karijeru, ali da ima nekoliko ponuda o kojima ne može da govori pošto su tek u začetku.

Ambasadorka Stadert je ukazala na veoma razvijenu srpsku zajednicu u Australiji koja je poznata po tome što 69 odsto njenih pripadnika govori srpski kod kuće i time pokazuju koliko neguju svoj jezik i kulturu.

"Osim velikog zalaganja da se ovaj festival održi svih ovih godina, važni su i međuljudski odnosi između australijskog i srpskog naroda", ocenila je Stadert.
Ona je rekla da Ambasada Australije radi na poboljšanju veza i kroz polje kreativnih industrija.
"Imamo još mnogo toga da učinimo na tom putu, a ovaj festival je odličan put i čestitam organizatorima na održavanju festivala i samim tim sve jačih i dubljih veza između australijskog i srpskog naroda", istakla je ambasadorka Stadert.

Ovogodišnji, 13. Festival srpskog filma u Australiji biće održan od 17. oktobra do 10. novembra u sedam gradova - Sidneju, Vulagovngu, Kanberi, Brizbejnu, Melburnu, Adelaidu i Pertu, najavila je potpredsednik manifestacije Jasna Čupić Popović.

Selektor Nenad Dukić odabrao je za ovu godinu filmove "Led" u režiji Jelene Bajić Jočić, "Vir" Bojana Vuka Kosovčevića, "Skidanje" reditelja Koste Đorđevića, "Albertov put" Predraga Bambića, "Falsifikator" Gorana Markovića, "Smrt čoveka na Balkanu" Miroslava Momčilovića, "Put posut ružama" u režiji Marka Novakovića i "Mamaroš" Momčila Mrdakovića.

Čupić Popović je Tanjugu rekla da je interesovanje za manifestaciju veliko i da svake godine srpske filmove pogleda do 10.000 ljudi.

"Ovo nije festival namenjen samo našoj publici, mada ona sačinjava gro. Dosta Australijanaca, ljubitelja filma, dolazi na festival, ali morate imati u vidu da druga i treća generacija je tamo već izmešana", kazala je Popović.

Festival organizuje "Serbian Film Festival Inc.", u saradnji sa najvećom australijskom bioskopskom kućom "HOYTS".

Tokom 12 godina na festivalu je prikazano 80 filmova, a među gostima su bili Srdan Golubović, Goran Marković, Vuk Kostić, Stevan Filipović, Nataša Ninković i drugi.

Na zahtev publike pored Sidneja, Melburna i Perta, festival je proširen i održava se i u Adelaidu, Kanberi, Vulagongu i Brizbejnu.

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...