STARIJI OD MONA LIZE: Pronađen Leonardov portret Izabele d‘Este

Otkriveno Da Vinčijevo delo

STARIJI OD MONA LIZE: Pronađen Leonardov portret Izabele d‘Este

Pop kultura -
Italijanski istraživači tvrde da je slika koja je nestala pre 500 godina bila deo privatne kolekcije porodice u gradu Turgi

Slika skrivana pet vekova.Delo slavnog Leonarda da Vinčija „Portret Izabele d‘Este“, koje je nestalo pre 500 godina, pronađeno je, objavila je Radio-televizija Vojvodine. Ova slika nastala je pre najpoznatijeg Leonardovog rada „Mona Liza“ i neprocenjive je vrednosti. Kako navode italijanski istraživači, portret plemkinje koja je pozirala slavnom umetniku pronađen je u Švajcarskoj u sefu jedne privatne kolekcije. Analize karbonskom tehnikom ukazuju na to da je portret naslikan početkom 16. veka, a njegovu autentičnost potvrdio je vodeći stručnjak za dela slavnog renesansnog majstora.- Nema sumnje da je portret Leonardovo delo - izjavio je Karlo Pedreti, profesor istorije umetnosti na Univerzitetu u Kaliforniji, koji je analizirao sliku.Ukoliko se ispostavi da je prava i da je nastala pre „Mona Lize“, pronađena slika mogla bi da uzdrma akademske studije jedne od najpoznatijih slika na svetu.Slika je dimenzija 61 cm x 46,5 cm, a portret prikazuje iz profila istaknutu italijansku plemkinju Izabelu d‘Este. Slika, u čijoj je izradi korišćen isti pigment boje i apretura kao i kod drugih Da Vinčijevih dela, konačna je verzija skice koja je, kao i „Mona Liza“, izložena u pariskom „Luvru“.Prema pisanju lista Korijere dela Sera, anonimna italijanska porodica, koja je vlasnik slike i koja je tražila da se ona analizira, poseduje kolekciju od oko 400 umetničkih dela, koju od početka 20. veka čuva u sefu u švajcarskom gradu Turgi.Inače, od brojnih Leonardovih dela sačuvano je samo 15, uključujući „Mona Lizu“.

Stručnjak za dela Leonarda da Vinčija... Karlo Pedreti
Stručnjak za dela Leonarda da Vinčija... Karlo Pedreti

Vodeća figura renesanseLeonardo i markiza Izabela prvi put su se sreli 1499. u Mantovi. Ona je bila veliki pokrovitelj umetnosti, ali i modna ikona. Bila je jedna od vodećih figura italijanske renesanse, čiji je stil odevanja uticao na žene širom Italije i Francuske. Postoji samo jedan istorijski dokaz da je Da Vinči naslikao portret, što je navelo stručnjake na zaključak da slika ili nikada nije postojala, ili je davno izgubljena.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track