Šta se mora naći na jesenjem jelovniku?

Za jačanje imuniteta

Šta se mora naći na jesenjem jelovniku?

Pop kultura -
Ukoliko želite da izbegnete pad imuniteta i zdravi dočekate zimu, evo nekoliko namirnica koje bi trebalo da se nađu na vašem jesenjem jelovniku

S padom temperature počinjemo da razmišljamo o namirnicama koje bi nam mogle pomoći u jačanju imuniteta i odbrani od bolesti. Evo nekih koje će to svakako učiniti.

1.Jabuke

Bilo da su slatke ili kisele, jabuke su rajski plodovi koji su dobrodošli u svakom jelovniku. Možete ih jesti za doručak, užinu, praviti kolače sa njima, sok i još mnogo toga. Bezbroj je mogućnosti kako ćete ih jesti, baš kao što je i bezbroj zdravstvenih dobrobiti koje one donose .

Dobro ih operite i obavezno jedite s korom - tu se skriva najviše flavonoida koji se brinu o zdravlju našeg srca . Osim što štite zube od karijesa i kamenca, paze na naš vitak struk i sprečavaju začepljenje krvnih sudova brinući se tako za naše srce. Nedavno je i otkriveno kako fitohemikalije iz jabuka mogu pomoći u sprečavanju raka dojke, pluća, prostate, pankreasa i komplokacija koje se mogu javiti u probavnom traktu.

Da li ste znali da su:- jabuke iz porodice ruža- da sveže jabuke plivaju jer 25 odsto njihove mase čini vazduh- jabuka je simbol besmrtnosti

2.Karfiol

Karfiol je vrlo zdrava kupusasta biljka, specifičnog ukusa i gotovo da ne sadrži masti. Ima vrlo malo ugljenih hidrata, a sadrži fitonutrijente što ovo povrće čini idealnom namirnicom za očuvanje opšteg blagostanja celokupnog organizma.

3. Bundeva

S dolaskom hladnijih dana, bundeve su neizostavan deo naše ishrane, bilo u obliku supe, pečene kao prilog glavnom jelu ili kao slani desert ...

Bundeve obiluju antioksidantima i betakarotenom, koji joj daju specifičnu narandžastu boju, a bogata je i vitaminima C i E. Njeni lekoviti sastojci mogu pomoći u snižavanju rizika od raka, srčanih bolesti i moždanog udara. Bundeva se odlično pokazala u lečenju hemoroida i zatvora, a korisna je i za smirivanje živaca jer pospešuje san. Dobra vest je da 100 grama bundeve sadrži samo 32 kalorije.

4. Prokelj

Prokelj spadaju u zeleno lisnato povrće gorkog, ali blagog ukusa. Obiluje betakarotenom, vitaminima C i K, kalcijumom, fosforom, kalijumom i folacinom koji eliminiše štetni holesterol. Ako želite da zadržite sve ove nutrijente, kuvajte ih kratko, a u vodu u kojoj se kuvaju dodajte malo maslinovog ulja i crvenu papriku.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track