ZLATNI LOVOROV VENAC: Galebu gran pri u Sarajevu!

MESS

ZLATNI LOVOROV VENAC: Galebu gran pri u Sarajevu!

Pop kultura -
Nagradu za najboljeg reditelja dobio je Vim Vandekejbus iz Belgije za "Pljačku plena", dok su Zlatni lovorovi venci dodeljeni i Jasni Đuričić za ulogu u predstavi "Galeb" i Eli Beceri iz kolumbijske trilogije

NOVI SAD - Predstava "Galeb" Srpskog narodnog pozorišta (SNP) iz Novog Sada, u režiji Tomija Janežiča, osvojila je gran pri na 53. Internacionalnom teatarskom festivalu MESS u Sarajevu, saopšteno je iz SNP-a.

U takmičarskoj konkurenciji festivala koji je završen sinoć, bilo je 20 predstava, a publici u Sarajevu, Mostaru, Goraždu i Visokom predstavilo se oko 200 umetnika iz 18 zemalja, sa ukupno 25 predstava.

Zlatni lovorov venac za najboljeg reditelja dobio je Vim Vandekejbus (Wim Vandekeybus) iz Belgije za "Pljačku plena", dok su Zlatni lovorovi venci dodeljeni i Jasni Đuričić za ulogu u predstavi "Galeb" i Eli Beceri (Ella Becerri) iz kolumbijske trilogije.

Nagrada Zlatni lovorov venac za najboljeg mladog reditelja pripala je Simoni Dirain i Ani Gor, dok su za najboljee mlade glumce proglašeni Milica Janevski iz predstave "Galeb" i Daniel Diaz iz komada "Kako želiš da te želim".

Specijalni žiri teatarske kritike takođe je dodelio nagradu predstavi "Galeb", uz ocenu da komunicira na više nivoa i da je veoma intimna i politički angažovana, a taj komad bio je najbolji na festivalu i po oceni publike.

Tokom ovogodišnjeg MESS-a održani su i Balkan kontekst razgovori posvećeni savremenim dramskim autorima s područja Balkana, kao i centralni MES S-ov forum posvećen temi Festivala "Korozija nade".

Predsednica glavnog žirija bila je italijanska pozorišna teoretičarka Mauricija Setembri (Maurizia Settembri), a članovi američki glumac i reditelj Ronald Rand i akademski slikar Safet Zec iz Bosne i Hercegovine. Ovogodišnji MES S otvoren je po prvi put u svojoj istoriji u Mostaru, ambijentalnom predstavom "Osvajanje sreće" reditelja Harisa Pašovića.

http://www.youtube.com/watch?v=pyX0icrhIKM

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track