NAGRADE SAJMA KNJIGA: Ršumova dečja knjiga najbolja
Foto: Mandic

NAGRADE SAJMA KNJIGA: Ršumova dečja knjiga najbolja

Pop kultura -
Za najlepšu knjigu 58. sajma knjiga proglašena je monografija "Srpski slikari od XIV do XVIII veka, autora Branislava Todića u likovono-grafičkoj opremi Miroslava Lazića

BEOGRAD - Izdavačka kuća "Paideia" proglašena je danas za najboljeg izdavača 58. Međunarodnog beogradskog sajma knjiga, a nagrada za izdavački poduhvat dodeljena je petotomnom delu Ješe Denegrija "Srpska umetnost 1950-2000", koje su zajednički objavili izdavači Orion Art i Topi (Topy) iz Beograda.

Za najlepšu knjigu 58. sajma knjiga proglašena je monografija "Srpski slikari od XIV do XVIII veka", autora Branislava Todića u likovono-grafičkoj opremi Miroslava Lazića, u izdanju Pokrajinskog zavoda za zaštitu spomenika kulture i Platoneuma.

Za najbolju dečju knjigu objavljenu 2013. godine proglašene su zbirka Ljubivoja Ršumovića sa ilustracijama Dušana Petričića "Vidovite priče" u izdanju "Lagune" i knjiga Dejana Aleksića "Koga se tiče kako žive priče" koju je objavio Kreativni centar, saopšteno je na dodeli nagrada.

U obrazloženju, žiri je zaključio da je sa više od 600 do sada objavljenih knjiga izuzetnih autora, izdavačka kuća Paideia u godini najveće krize izdavaštva uspela da objavi oko 30 novih naslova, remek-dela svetske književnosti i klasične literature, u prevodu vrhunskih prevodilaca.

Kako je rečeno, izdavački poduhvat 2013. godine, osavremenjeno, revidirano, dopunjeno i objedinjeno kritičko izdanje Denegrijevih studija o srpskoj umetnosti druge polovine 20. veka, predstavlja kapitalno i monumentalno delo nastalo samopregorom jedne ličnosti. Po oceni žirija pisac Ljubivoje Ršumović i ilustrator Dušan Petričić koji su posle 40 godina ponovo radili zajedno, potvrdili su "pomalo zaboravljenu činjenicu da udruženi rad dva talentovana ljudska bića može da nadmaši čak i njihova pojedinačna dostignuća".

U knjizi "Koga se tiče kako žive priče", autora Dejana Aleksića, prema obrazloženju žirija, pripovesti govore, osećaju i postupaju, a autor je na duhovit način sa tananim osećajem za apsurd uspeo da izbegne svaki trag opštih mesta dečje književnosti i neosetno ukinuo veštačku podelu na literaturu za decu i za odrasle.

Specijalno priznaje u 2013. godini Međunarodni beogradski sajam knjiga dodelio je izdavačkoj kući Mediteran pablišing (Mediterran Publishing) iz Novog Sada, za doprinos razvoju srpske kritičke kulture, teorije i umetnosti.

Ta kuća za kratko vreme istakla se jasnim i razgovetnim beskompromisno kritičkim uređivačkim pristupom, a ove godine objavila je teorijske klasike i savremenike, i dela poput "Javnog mnenja" Jirgena Habermasa, integralnog izdanja "Istorije ludila u doba klasicizma" Mišela Fukoa i druga. Međunarodni beogradski sajam knjiga ranije je dodelio i priznanje "Dositej Obradović" ukrajinskoj izdavačkoj kući "Piramida" iz Lavova, za kontinuirano prevođenje i promociju i objavljivanje srpske literature. Sajam knjiga u Beogradu predstavlja ove godine od 20. do 27. oktobra 490 direktnih učesnika, među kojima 48 iz inostranstva.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track